Expoquimia 2023: La indústria química busca la sostenibilitat
L'Expoquimia, celebrada al recinte de Gran Via de Fira de Barcelona, és un dels esdeveniments referents per a la indústria química espanyola i una troba internacional pels professionals del sector. Del 30 de maig al 2 de juny el congrés, conjuntament amb Equiplast, ha sumat 590 expositors directes, de 15 països, 1.500 marques representades i més d'un centenar d'activitats de coneixement i networking. Els salons posen el focus en tres temes principals, el foment de l'economia circular, la digitalització i la transferència tecnològica. Aquestes es consideren les grans palanques de canvi en el sector químic i plàstic per garantir un futur sostenible. Entre les empreses que han presentat innovacions en el marc del congrés trobem H2Site, Inditex i Repsol.
La sostenibilitat com a motor de futur
L'empresa de Biscaia H2Site ha desenvolupat, amb la col·laboració del centre de recerca i desenvolupament tecnològic Tecnalia, l'energètica francesa Engie i la Universitat d'Eindhoven dels Països Baixos, una tecnologia exclusiva per obtenir hidrogen verd d'elevada puresa. Aquesta obtenció es faria en petita i mitja escala i a baix cost. Es tracta d'un procés alternatiu i més econòmic a l'electròlisi, basat en reactors catalítics de membrana totalment reciclables que converteixen en H2 diferents matèries com l'amoníac, el bioetanol, el biometanol o el biogàs. El sistema de l'empresa basca, nascuda el 2020, garanteix la reducció a la meitat del cost de transport d'hidrogen des dels dos euros per quilogram a diferents sectors industrials. El sistema estarà en venda a partir de 300.000 euros.
D'altra banda, Inditex ha impulsat una estratègia de circularitat que inclou projectes que han suposat importants avenços en el reciclatge de tèxtils i en la reducció dels impactes de les peces a la natura. Entre les últimes innovacions del Grup destaquen el desenvolupament de The Laundry, by Zara Home -un detergent elaborat en col·laboració amb BASF que permet reduir l'alliberament de microfibres fins a un 80% alhora que ajuda a allargar la vida de les peces- i el llançament juntament amb la empresa emergent CIRC de la primera col·lecció de peces creades a partir del reciclatge de teixits que barregen polièster i cotó gràcies a una nova tecnologia de reciclatge químic que separa fibres de policotó per crear noves matèries primeres.
També ha destacat Repsol per la iniciativa Stock Control desenvolupada en el marc del seu programa digital en col·laboració amb Telefónica Tech. La multinacional espanyola ha implantat un catàleg de solucions modulars d'intel·ligència artificial per potenciar la seva actual transformació en una empresa "data-driven ", és a dir, que pren decisions estratègiques a partir de l'anàlisi de dades. Stock Control aplica aquest catàleg d'eines per assolir un control sistemàtic extrem a extrem dels processos productius, d'emmagatzematge i logístics a les plantes químiques de la companyia per fer-los més àgils i eficaços.
El centre tecnològic Eurecat també ha presentat solucions en enginyeria química com la planta química pilot i un banc de proves de piles de combustible. La planta química pilot és una instal·lació especialitzada dissenyada per validar i optimitzar processos químics abans de la seva implantació en plantes de producció industrial. Mitjançant l'ús d'una planta pilot, les empreses minimitzen els riscos i els costos associats a l'ampliació dels seus processos i tecnologies. El reactor de flux continu també permet desenvolupar i ampliar processos dissenyats en condicions de lots a escala de laboratori en un mode continu.
D'altra banda, el banc de proves de piles de combustible serveix oer mesurar la tensió, la potència i l'eficiència energètica produïda per la cèl·lula. El benck està dissenyat per funcionar amb piles FC amb una potència de 20 W - 2,1 kW. Els paràmetres que es poden controlar són a la pressió, temperatura i humitat i la intensitat de corrent a les entrades i sortides d'hidrogen i aire.
El pes del sector químic
Expoquimia i Equiplast són pols d'atracció de dues indústries transversals i essencials a l'economia del país, especialment la química que factura a Espanya gairebé 90.000 milions d'euros anuals i proveeix de productes i tecnologies al 98% dels sectors productius, segons dades de la Federació Empresarial de la Indústria Química Espanyola (FEIQUE). Per això és un actor estratègic per fer front al canvi climàtic i avançar en energies renovables com l'hidrogen, sense oblidar nous desenvolupaments en sectors amb un impacte directe a la vida quotidiana com l'agroalimentari, farmacèutic, la mobilitat o les tecnologies digitals.