Expoquimia torna a Barcelona

Més de 300 expositors, més de 500 marques i més de 125 novetats de la indústria química omplen aquesta setmana el recinte de Gran Via de la Fira de Barcelona que acull una nova edició d’Expoquimia, Equiplast i Eurosurfas. És la primera fira del sector que es pot fer de manera presencial i vol ser la “punta de llança” per reactivar l’activitat firal “que no deixa de ser una activitat empresarial”. Així ho explica la directora dels certàmens i de la Unitat de Negoci de Fira de Barcelona, Pilar Navarro, en declaracions als Fulls d’Enginyeria on destaca que la fira se centra en quatre vectors: les novetats materials, les noves superfícies, el replantejament al món del plàstic i les novetats en l’hidrogen.

La sostenibilitat és, doncs, un dels pilars del certamen i, de fet, Navarro recalca que Expoquimia és “l’única fira” que dona solucions als 17 ODS. N’és un exemple la recreació d’una planta de reciclatge de plàstic ubicada a l’interior del recinte. És un projecte liderat per Leitat que permet comprovar com funcionen aquestes plantes a petita escala. Segons explica l’investigador de Leitat, Luis Ángel Granda, és un exemple de circularitat basat en el reciclatge de polietilè d’alta densitat que incorpora diferents processos per a la protecció d’equips, triturat, extrusió i injecció en noves aplicacions.

La maquinària ocupa doncs, bona part dels metres quadrats del saló però també s’hi poden veure productes finals on es pot comprovar la contribució de la indústria química. És el cas de Rotolia, una empresa valenciana dedicada a la fabricació de peces plàstiques per a tots els sectors de la indústria mitjanant diverses tecnologies. En el seu estand també mostren alguns dels productes que es poden fer reciclant materials i llueixen dues cadires fetes a partir de closques d’ametlles. “No tenim planeta B”, explica Jaime Rodríguez, director d’operacions de Rotolia, que justifica així la cerca “d’alternatives als materials provinents del petroli”. La closca d’ametlla també pot ser la pellofa d’arròs o, fins i tot, material plàstic recuperat del mar, ja que treballen amb alguna empresa de recollida de residus que li proporciona la matèria prima per poder fer productes amb “resultats mecànics”.

Però la indústria química també serveix per desenvolupar projectes assistencials. Basf mostra el que anomena “la cadira de rodes del futur”, que ofereix més autonomia i versatilitat al seu usuari i Covestro hi és present amb el Pepper, un robot assistencial per a persones grans en el que s’han utilitzat materials concrets per dotar-lo de les característiques imprescindibles: els de la carcassa que el doten de propietats mecànics per a qualsevol tipus d’accidents, eviten i retarden el risc d’incendi o materials transparents que poden fer la transmissió de dades als sensors. A més, també s’utilitzen materials que faciliten el moviment de les rodes per garantir “el silenci, la durabilitat i la resistència”, explica Miguel Ángel Montero, director de Policarbonatos a Espanya.

L’hidrogen, també a Expoquímia

L’hidrogen està de moda i no podia faltar en una cita com l’Expoquimia i, entre d’altres, es promou el projecte de Vall de l’Hidrogen que encapçala la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona per donar a conèixer tant les inversions previstes en aquest àmbit com els avantatges en el seu ús. Ho fan a través d’un taller que ha atret joves enginyers que han pogut provar com funciona un vehicle amb hidrogen. Per un dels estudiants que conduïa el taller, Antoni Duran, es tracta de mostrar que es pot generar hidrogen verd de manera sostenible i fer electricitat sense generar emissions.

Expoquimia, Equiplast i Eurosurfas tanquen les portes aquest divendres amb la vista posada al 2023, quan està prevista, si no hi ha cap impediment, una nova edició d’aquests certàmens.

Video
El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.