Gairebé 100 empreses de tecnologia es rebel·len contra Trump

Apple, eBay, Facebook, Google, Microsoft, Netflix, PayPal i fins a 97 empreses de tecnologia i les comunicacions han presentat un memoràndum davant els tribunals contra el veto islamòfob de Donald Trump.

L'ordre executiva de Trump estipula que no poden entrar al país ciutadans de l'Iraq, Síria, Iran, Sudan, Líbia, Somàlia i Iemen per temors que entrin terroristes. Les empreses, en la seva demanda, sostenen que l'ordre executiva de Trump no ajuda a l’esperit emprenedor que caracteritza el teixit empresarial nord-americà.

El memoràndum afirma que “els immigrants són els autors de molts dels descobriments més importants del país i són els fundadors d’algunes de les empreses més innovadores i icòniques del país”. El document afegeix que "l'experiència i l’energia de la gent que ve al nostre país a la recerca d'un millor futur, per a si mateixos i les seves famílies, per buscar el Somni Americà, és part intrínseca del teixit social, polític i econòmic de la nació”.

En els recursos judicials, lliurats al Tribunal Federal d'Apel·lacions de San Francisco, les 97 empreses afirmen que el decret “entorpeix la capacitat de les empreses nord-americanes d'atreure gran talent, augmenta els costos de les empreses i dificulta a les empreses nord-americanes competir al mercat internacional”. El decret presidencial, argumenten, “infligeix un dany significatiu als negocis americans, la innovació i el creixement”, i “fa més difícil i costós per a les companyies d'EUA reclutar, contractar i conservar a alguns dels millors empleats del món”.

Aquestes empreses consideren que perdran talents si el decret presidencial –ara mateix bloquejat per un tribunal d'apel·lacions- acaba tirant endavant perquè aquests no s'arriscaran a intentar arribar al país. Els demandants van presentar els seus recursos en suport als estats de Washington i Minnesota en els seus litigis contra el govern. Aquests estats han argumentat que les restriccions violen els drets de la ciutadania i constitueixen discriminació.

La setmana passada, nombrosos consellers delegats d'empreses de Silicon Valley van emetre declaracions, tant públiques com a escala interna, en favor dels seus empleats i les seves famílies que poguessin veure's afectats pel decret presidencial:

Tim Cook (Apple)

“(...) Apple no podria existir sense immigració, i molt menys prosperar i innovar de la forma en què ho fem. He escoltat que molts de vosaltres esteu greument preocupats per l'ordre executiva signada ahir restringint la immigració de set països de majoria musulmana. Comparteixo les vostres preocupacions. No és una mesura política que recolzem”.

Google (Sergey Brin)

“Estem preocupats per l'impacte d'aquesta ordre i qualsevol proposició que imposi restriccions als treballadors de Google i les seves famílies, o que creï barreres per aconseguir atreure grans talents a Estats Units”.

Satya Nadella (Microsoft)

“Com a immigrant i com a Director executiu, he experimentat la part positiva i l'impacte de la immigració ha tingut en la nostra companyia, al país, i al món. Continuarem defensant la nostra posició en aquest tema tan important”.

Mark Zuckerberg (Facebook)

“Hauríem de mantenir les portes obertes als refugiats i als qui busquin ajuda. És els qui som. Si haguéssim retornat refugiats fa unes dècades, la família de Priscila no estaria aquí avui”.

Jack Dorsey (Twitter)

“Twitter està construït amb immigrants de totes les religions. Els recolzarem sempre. L'11 per cent dels immigrants sirians són amos d'empreses als Estats Units”.

Les tecnològiques, cada cop més importants

Les empreses de tecnologia als Estats Units són una de les indústria que més ocupacions aporten al país. Segons l'estudi Cyberstates 2016, que s'encarrega d'estudiar l'impacte del sector tecnològic, el 2015 les empreses d’aquest àmbit van donar feina a 6,7 milions de persones als Estats Units, 200.000 més que l’any abans.

El sector tecnològic es situa com un dels que més ocupació crea, per damunt de la construcció (6,3 milions), finances i assegurances (5,7 milions) i l’automoció (1,5 milions).

Grans empreses fundades per immigrants als Estats Units

El pare del mort Steve Jobs, fundador d'Apple, és sirià. El cofundador de Yahoo, Jerry Yang és de Taiwan. Alexander Graham Bell, inventor del telèfon, era escocès i va crear l'empresa que es va convertir en AT&T i Verizon. Andrew Grove, que va transformar Intel en un gegant global, era hongarès. Sergey Brin, cofundador de Google, va néixer a Rússia. Els cofundadors de Procter & Gamble provenien d'Anglaterra i Irlanda. El creador de Amazon, Jeff Bezos, és el fill d'un cubà. Els germans Walt i Roy Disney de Disney tenien un pare canadenc. I tots dos pares del creador de la cadena d'hamburgueses McDonald’s eren immigrants irlandesos. El cofundador de Oracle, Bob Miner, és fill d'immigrants iranians. A més, eBay és obra de Pierre Omidyar, de pares iranians que van arribar als Estats Units des de França.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.