Gairebé la meitat de les enginyeries, amb ERTO

L'aturada econòmica arran de la pandèmia del covid-19 ha fet que gairebé la meitat de les empreses d'enginyeria i arquitectura de Catalunya hagin sol·licitat un Expedient Temporal de Regulació d'Ocupació (ERTO). Són dades d'un estudi promogut per ASINCA i altres patronals del sector, que també indica que la caiguda de la facturació és superior al 25% en un terç de les companyies i del 50% en un altre terç. L'estudi es va dur a terme durant l'estat d'alarma a diferents territoris de l'estat. A Catalunya hi ha participat un 40% de les empreses associades a ASINCA mentre que més de 120 companyies d'arreu de l'Estat també hi ha participat. La taxa d'ERTOs però, a aquests territoris és inferior al 30%.

A banda, el 65% de les empreses han sol·licitat avals ICO per afrontar la situació i quatre de cada deu han demanat moratòries en els pagaments de les cotitzacions a la Seguretat Social. Les empreses proposen, en un 74% dels casos, una exempció o moratòria en el pagament d'impostos com a mesura per superar la crisi. Un 69% també considera que caldria assegurar l'agilitat en els pagaments dels serveis i un 61% creu que les administracions públiques haurien d'abastir les empreses de més equips de protecció per garantir la seguretat dels treballadors.

L’estudi revela també que una gran majoria de les empreses (78%) ha elaborat nous protocols per desenvolupar la seva activitat amb seguretat davant l’actual situació. Només el 4% de les empreses del sector ha tancat durant la pandèmia, i el 61% es mantenen obertes amb restriccions. Malgrat tot, ell 61% de les empreses d’enginyeria i arquitectura es consideren molt afectades pel covid-19, mentre que el 39% restant manifesten una afectació moderada en la seva activitat. 

El sector de les enginyeries i l'arquitectura és eminentment de petites i mitjanes empreses. Pràcticament el 47% de les empreses d'enginyeria i arquitectura de Catalunya tenen com a molt deu treballadors. El 21% en té més de vint, un 20% més són companyies de fins a 80 treballadors i només el 9,5% superen els 80 empleats. Per àmbits, el 55% desenvolupa projectes en obra civil, el 30% en edificació i el 15% en sostenibilitat

La sortida de la crisi

Les veus que demanen un impuls de la indústria com a solució per a la sortida de la crisi són cada vegada més. Aquesta setmana, Amec, l'Associació de les Empreses Industrials Internacionalitzades, ha elaborat un document amb els deu punts que considera ''clau'' per a una recuperació econòmica situant el ''canvi de model productiu'' com a repte principal. A  ''Claves para el cambio del modelo productivo'', l'entitat defensa que la gestió i les polítiques industrials marcaran el desenvolupament econòmica i social dels últims anys i proposa les mesures necessàries per començar a pensar de forma ''nova, innovadora i col·laborativa''. Amec proposa entre altres, més agilitat per a la reactivació i el canvi de capacitats de les empreses, accelerar la implantació d'accions per assolir els Objectius de Desenvolupament Sostenible, duplicar l'esforç per donar suport a l'I+D+I a les empreses amb incentius fiscals, accelerar la digitalitsació, potenciar les vocacions STEM tant a la universitat com en l'FP, donar impuls al sector exterior, evitar el proteccionisme o potenciar la col·laboració público-privada amb pactes industrials plunianuals, per exemple.

En una línia similar, des d'Enginyers Industrials de Catalunya es va presentar el ''La indústria:vector de reuperació econòmica a Catalunya'' amb una quarantena de propostes per reforçar el teixit industrial del país per superar la situació generada pel coronavirus elaborades des de deu àmbits diferents.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.