HumanITcare: telemedicina per a un millor seguiment dels pacients
Mentre desenvolupava un projecte d’investigació a l’Hospital del Mar, amb pacients amb ansietat i depressió greu, Núria Pastor va detectar que entre visita i visita es perdia molta informació sobre l’evolució del pacient i que, si alguna vegada faltaven a la visita, no en podien saber els motius. Arran d’aquesta situació se li va acudir la idea de desenvolupar una eina per fer un bon seguiment d’aquests pacients que, a més a més, ajudés en els seus resultats propiciant una millor adherència al tractament.
El resultat és HumanITcare, una empresa que lidera Pastor al costat de l’enginyer informàtic Unai Sánchez que n’és el CTO i hi ha aportat el seu coneixement en programació i computació ajudant, així, a veure més “clara” la possibilitat de tirar endavant l’empresa.
Així ho ha explicat Sánchez en una entrevista als Fulls d’Enginyeria, on ha explicat que, només tres anys després de la fundació de la companyia, ja són un equip de 14 persones organitzats en dos departaments, el d’IT i el de Business, amb tasques totalment diferenciades però interconnectades per aconseguir “estar on estem ara”. El departament d’IT es dedica a treballar el software, la seva codificació i el seu disseny i una altra part de l’’equip està enfocat a gestionar els projectes, fer-ne el seguiment i buscar nous clients.
La idea de HumanITcare és desenvolupar eines per a una telemedicina eficaç i treballa, doncs, amb dades obtingudes per dispositius com ara mesuradors de constants vitals i activitat física, en temps real, perquè a través d’intel·ligència artificial es puguin activar alarmes i alertes per a metges i pacients. Així, donen servei a metges i pacients per poder “arribar on a l’hospital no li és possible”. Per això, no tenen un perfil concret de client o usuari sinó que el seu objectiu és arribar al màxim nombre de persones i per fer-ho, s’adapten a les situacions que se’ls presenten.
L’afectació per la COVID-19
La irrupció de la COVID-19 va obligar als impulsors de HumanITcare a adaptar-se i poder seguir treballant des de casa per continuar oferint la plataforma a les institucions que la tenien contractada. Però negoci a banda, i en una crisi sanitària sense precedents, els responsables de HumanITcare van decidir proporcionar gratuïtament la seva plataforma a diferents centres que la van acceptar per tal d’ajudar-los a superar la situació. “No tenia cap sentit tenir a les mans una eina tan potent i quedar-nos parats mirant com els números de morts i d’ingressats en UCIs no feia més que augmentar”.
I és que Sánchez ho té clar: la telemedicina i la salut digital ha avançat més en els últims mesos que la darrera dècada. “Tots ens hem hagut d’adaptar a situacions implantejables fa un temps com fer una videotrucada o rebre un recordatori de la medicació per xat”, diu Sánchez, que recalca que molta gent s’ha adonat ara com són d’útils les eines de monitoratizació i com poden arribar a ajudar.
Bones perspectives de futur
Sigui per la COVID-19 i la digitalització associada a la pandèmia, o sigui per les noves tendències en telemedicina, HumanITcare no amaga que viuen un molt bon moment, amb molta feina i treballant “a consciència” per aconseguir oferir la millor plataforma i el seguiment adequat a les sol·licituds. Per això, Sánchez creu que tenen “una projecció de futur molt prometedora”. Estan en un moment de creixement i ja donen servei i distribueixen dispositius mèdics, tots amb marcatge CE, a hospitals públics, privats i altres institucions de cura a les persones com llars d’avis o centres de dia. Tenen una forta presència a centres sanitaris espanyols, ja comencen a fer-se un nom a Europa, per exemple, a l’Hospital de Braga, a Portugal, i han fet el salt, aquest 2021 al mercat llatinoamericà. El balanç no pot ser més que positiu: “Estem molt contents dels contactes que estem forjant i les col·laboracions que s’estan establint”, diu Sánchez que reconeix que sovint, els fa “vertigen” el futur que els espera. Des de HumanITcare veuen que hi ha una gran quantitat de possibilitats per descobrir i fer possibles i confien que podran ajudar a millorar la vida de les persones i, en alguns casos, “arribant a salvar-les”.