Impuls de l’aigua regenerada per no dependre de la pluja
Catalunya està patint la pitjor sequera dels darrers 100 anys, superant la de l’any 2008. L’agricultura i la indústria ja n’han notat els efectes, i si no plou, el més probable és que l’Agència Catalana de l’Aigua decreti l’estat d’emergència en les properes setmanes. La pujada de temperatures, que a la conca mediterrània és un 20% superior a la mitjana del planeta, i els episodis climàtics extrems ens posen davant d’un nou escenari d’escassetat hídrica.
L’aigua té un paper central per al desenvolupament humà. No hi ha ciutats ni civilització sense aigua. Per això, és el moment de fer un salt endavant en matèria d’economia circular, impulsant una gestió sostenible i resilient d’aquest recurs natural. El sistema Ter-Llobregat abasteix el 80% de la població de Catalunya i té un dèficit hídric estructural. S’estima que l’any 2040 aquesta insuficiència es triplicarà, fins a arribar a 240 hectòmetres cúbics a l’any, per l’efecte del canvi climàtic i l’augment de la població.
En un any amb un règim normal de precipitacions, el 95% dels recursos hídrics que consumeix la metròpolis de Barcelona estan vinculats a la climatologia, és a dir, aigua superficial i subterrània, mentre que el 5% és aigua de mar dessalinitzada. En una situació de sequera com l’actual, el 19% del recurs hídric correspon a aigua superficial (rius, principalment), el 23% a aigua subterrània (pous i aqüífers), el 33% a aigua dessalinitzada i el 25% a aigua regenerada a l’estació de regeneració del Baix Llobregat.
Què podem fer? Hem d’apostar per fonts d’aigua alternatives, com l’aigua regenerada, que és aquella aigua residual ja depurada que se sotmet a un tractament addicional per ser apta per a nous usos. La tecnologia permet trencar barreres i oferir les màximes garanties amb aquesta aigua sostenible, de proximitat i que consumeix un terç d’energia que la produïda a les dessalinitzadores. L’aigua regenerada permet no dependre de la pluja, disminuir l’extracció d’aigua dels rius i aqüífers i reduir la petjada hídrica i l’empremta de CO2. Potenciar la reutilització i la producció d’aigua regenerada és clau; en aquest sentit, és imprescindible replicar el model del Llobregat al pol Besòs.
A Aigües de Barcelona treballem en dues línies: donar més resiliència al sistema, aprofitant al màxim els recursos hídrics que tenim, i incrementar la disponibilitat amb noves fonts. Amb aquest últim compromís, estem treballant en l’Estació de Tractament d’Aigua Potable (ETAP) del Besòs per multiplicar per tres la seva producció. Gràcies a l’aplicació de tècniques innovadores com la ultrafiltració i l’osmosi inversa, per primera vegada a la història es podrà captar aigua directament d’aquest riu per potabilitzar-la.
Cal que les administracions accelerin les inversions en infraestructures que millorin la sostenibilitat i resiliència del territori, a fi de garantir el subministrament a les ciutats del futur. La col·laboració publicoprivada és la millor fórmula per sumar esforços davant del desafiament més gran que té davant la humanitat. Un present amb menys aigua requereix trobar noves solucions i aplicar tot el coneixement disponible, amb la màxima celeritat i l’impuls col·lectiu. Ja no hi ha excuses. És hora d’actuar.