La UPC oferirà el primer grau en intel•ligència artificial a Catalunya

A partir del curs vinent, 2021-2022, la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) oferirà per primera vegada a Catalunya un grau especialitzat en intel·ligència artificial (GIA) i es convertirà així, en la primera universitat que ofereix una formació completa en IA, amb grau, màster i doctorat. El grau es cursarà a la Facultat d'Informàtica i completarà l'oferta actual d'Enginyeria Informàtica, Ciència i Enginyeria de Dades i Bioinformàtica. Serà possible gràcies a la col·laboració entre la UPC i el Departament de Polítiques Digitals, que hi aportarà 200.000 euros cada any durant tres cursos, és a dir, 600.000 euros en total.

El grau tindrà una durada de quatre cursos (240 crèdits) i capacitat per a 50 alumnes. L'objectiu és formar professionals especialitzats en intel·ligència artificial aplicada a entorns industrials i de producció, inclosa la indústria 4.0,  la intel·ligència artificial centrada en l'ésser humà, i en la intel·ligència artificial aplicada a l'extracció de valor de les dades.  Tindrà un tractament també transversal en ètica i impacte social. Pel degà de la Facultat d'Informàtica, Josep Fernández, ha destacat la voluntat del centre en ser ''els actors principals de transformació digital'' del país Per la seva banda, el rector de la UPC, Francesc Torres, ha assegurat que el pla d'estudis del grau té la "voluntat de ser referent nacional i internacional". 

''Estratègia de país''

Pel secretari d'Universitats i Recerca, Francesc Xavier Grau, la participació de Polítiques Digitals en la implantació del grau es singular i representa ''un pas significatiu'' en la manera de treballar de l'administració que ''assumeix responsabilitat'' en l'àmbit de coneixement que li pertoca. Per Grau, la llei de la Ciència, encara pendent de tramitació, hagués donat empara legal a aquesta situació, mentre que el Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement li dona ''empara conceptual'' en definir que el coneixement està a la ''base'' de l'activitat econòmica del país. Grau confia que en un futur, des de diferents departaments es pugui desenvolupar un ''mapa d'especialitzacions i centres de recerca'' per incidir en cada sector.

En l'acte de presentació d'aquest nou grau, el conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, ha destacat la prioritat que ha representat la intel·ligència artificial pel departament que lidera i pel Govern en general. Per Puigneró, doncs, les tecnologies digitals avançades són una ''estratègia de país''. El conseller ha explicat que actualment 180 empreses a Catalunya es dediquen a la intel·ligència artificial, generen una facturació anual de 1.350 MEUR i donen feina a 8.000 persones. ''Poca broma'', ha sentenciat Puigneró. El conseller confia que pot créixer aquesta xifra els propers anys perquè és un ''sector d'oportunitats'', per la qual cosa defensa l'acció de Govern en ajudar a generar ''ecosistemes'' que generin feina. Amb la col·laboració amb al FIB, Puigneró creu que s'està contribuint al sector tecnològic perquè sigui un dels ''grans motors'' de l'economia del país.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.