L'autoconsum i la responsabilitat energètica

L’energia solar fotovoltaica instal·lada a Catalunya l’any 2019 ha crescut de manera exponencial i així ho seguirà fent els propers anys, ja que Catalunya ha de complir uns objectius de generació elèctrica renovable molt ambiciosos per l’any 2030. Aquest llarg camí el podem entendre com “la transició energètica”.

Però no es tracta simplement de generar l’electricitat que necessita Catalunya amb fonts renovables, sinó en una autèntica transformació social en la manera que tenim d’utilitzar l’energia. Hem de prendre consciència i responsabilitat energètica per tal de reduir el nostre consum, és a dir, reduir la demanda energètica. I tota aquesta transformació socio-energètica es fonamenta en augmentar l’eficiència energètica i en gestionar l’energia de manera activa, conscient i responsable.

Ara ja no només serem consumidors passius d’energia, com fins ara érem, sinó que ara serem part activa i transformadora del sistema energètic, afectant directament a tot el teixit social, econòmic, industrial, educatiu, informatiu, etc. podent decidir com i d’on consumim l’electricitat: la podrem generar nosaltres mateixos, la podrem compartir, la podrem emmagatzemar per decidir quan consumir-la, la podrem gestionar, podrem controlar les càrregues i programar els consums, etc.

No es tracta de posar plaques solars a totes les teulades. Es tracta de reduir el consum a través de l’eficiència i de l’ús responsable i intel·ligent de l’energia. El bon disseny d’un autoconsum és el que compleix les expectatives del client i va molt més enllà del simple càlcul: entendre bé les seves necessitats, estudiar i interpretar correctament el seu perfil de consum, aplicar els bons coneixements i l’experiència de les bones pràctiques, fer una bona integració arquitectònica, fer sistemes senzills i fiables, amb facilitat i mínim manteniment, etc. Però tot això no serveix de res si el client, o l’usuari en aquest cas, no aprèn a utilitzar de manera conscient i responsable l’energia. Per tant, hem de parlar amb el client, l’hem d’educar, hem de fer pedagogia energètica. Els tècnics tenim part de responsabilitat en transmetre coneixement i responsabilitat energètica.

Només així podrem avançar de manera sostenible durant els propers anys, ja que el lideratge d’aquesta transformació energètica serà la mateixa gent, cada un de nosaltres, que com part d’una societat avançada i responsable que som, estarem plenament compromesos amb el nostre futur. No hem d’oblidar mai que l’energia més ecològica que hi ha és aquella que no es consumeix. 

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

 

energialogo