SEABOTS, robòtica marina per a un futur sostenible

La robòtica marina s’ha convertit en una eina essencial per a la recollida de dades, el manteniment d’infraestructures i la protecció dels ecosistemes aquàtics. SEABOTS, empresa amb seu a Barcelona i integrada al grup GPAINNOVA, s’ha posicionat com un referent en el desenvolupament de vehicles de superfície no tripulats (USV), amb aplicacions tant ambientals com industrials. Amb més de 150 missions realitzades arreu del món, la firma ha destacat per una aposta decidida per la innovació tecnològica, la integració de sistemes i la sostenibilitat.

subscriu-te

 

El SB100 Pro i el SB100 Cleaner han estat els principals models desenvolupats per SEABOTS. El primer ha estat pensat per a inspeccions batimètriques, recollida de dades i monitoratge ambiental en aigües someres o industrials. El segon, en canvi, s’ha orientat a la neteja de superfícies d’aigua, amb capacitat per recollir residus sòlids i contaminants flotants com hidrocarburs o microplàstics. Ambdós vehicles han utilitzat posicionament GNSS/RTK i han pogut incorporar diversos sensors i instruments com ecosondes mono i multifeix, càmeres tèrmiques, sensors multiparamètrics i sistemes de mostreig.

"Integrar tot el que és necessari perquè navegui, perquè processi, perquè es comuniqui en un sol element ha estat fonamental", ha explicat Pau Simarro, enginyer d’innovació a SEABOTS durant una visita organitzada per la Comissió de Transformació Digital d'Enginyers Industrials de Catalunya. "Aquesta integració ens ha donat una solució holística al producte. No hem parlat de tres sistemes desconnectats, sinó d’una sola unitat intel·ligent capaç de fer tot el cicle de treball: navegar, captar dades, comunicar-les i processar-les en temps real" ha assegurat.

Simarro ha descrit com les sondes integrades han permès fer mapes de calor, anàlisi físico-químic de l’aigua i detecció de contaminants en temps real. “Les sondes ecoacústiques com el multifeix han generat un vano de punts que ha permès representar la morfologia del fons amb precisió mil·limètrica. També hem utilitzat sondes sidescan per obtenir imatges detallades i sondes multiparamètriques per monitorar el pH, temperatura, conductivitat o presència d’E coli. Tot això s’ha desplegat de manera ràpida i àgil” ha sentenciat.

La capacitat de desplegament en zones d’accés difícil o amb risc per a operadors humans ha estat un dels grans avantatges d’aquests sistemes. "Nosaltres hem estat sensors mòbils amb capacitat d’operar en aigües someres, en ports o zones protegides on un vaixell convencional no hi ha pogut accedir", ha explicat Xavier Ferraro Castillo, Chief Operations Officer de SEABOTS. A més, ha informat que "hem pogut integrar un robot subaquàtic que s’ha desplegat des del vehicle de superfície, cosa que ens ha permès fer inspeccions tridimensionals d’infraestructures, com fonaments d’espigons o col·lectors submergits, de forma remota i amb dades en temps real”.

Els sistemes també han inclòs càmeres RGB i infraroges, mostrejadors automàtics d’aigua i connectivitat via ràdio o 4G per transmetre dades en directe a estacions de control. Aquesta versatilitat ha fet que les plataformes de SEABOTS s’hagin utilitzat en àmbits com la gestió de recursos hídrics, la planificació d’obres portuàries, la detecció de contaminació, el control de qualitat d’aigua i la protecció ambiental.

Per a Pau Guasch, CEO de SEABOTS i cofundador del grup GPAINNOVA, la visió ha anat molt més enllà del producte. “Amb SEABOTS hem creat una tecnologia que ha pogut ajudar a preservar ecosistemes fràgils, reduir riscos operatius i recollir dades de gran valor científic i tècnic. Ha estat una combinació de robòtica, electrònica, software i coneixement del medi que ens ha permès operar en escenaris complexos d’una manera eficaç i sostenible” ha declarat als visitants.

GPAINNOVA, més enllà d'innovar

En aquest sentit, cal destacar el paper clau de GPAINNOVA com a plataforma tecnològica que ha fet possible aquest projecte. Fundat a Barcelona el 2013 per quatre socis, el mateix Pau Guasch, Pau Sarsanedas, Arnau Garrell i Gerard Tordera, el grup ha nascut amb la voluntat de transformar la indústria a través de solucions rendibles, eficients i respectuoses amb el medi ambient. Des dels seus inicis com a pioners en electropuliment en sec, amb les marques DLyte i DryLyte, l'empresa ha aconseguit diversificar-se amb èxit en sectors com els dispositius mèdics, GPAMEDICAL, i l’electrònica d’alt rendiment. POWER INNOTECH, i ha mantingut línies d’expansió obertes en camps com el tractament d’aigües, l’aeronàutica, el vehicle elèctric o les energies renovables.

Segons Carles Soler, president de la Fundació educaBOT i membre de la comissió Indústria 4.0 d'Enginyers Industrials de Catalunya, “ha estat especialment rellevant que una empresa com GPAINNOVA, que s’ha iniciat en un àmbit tecnològic molt específic com l’electropuliment de metalls, hagi estat capaç d’ampliar el seu abast tecnològic i comercial en tan poc temps. El cas de SEABOTS n’ha estat un exemple clar: una spin-off que, des de Barcelona, ha exportat tecnologia marina avançada a escala global”.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.