Per un impuls de la indústria

Si fins ara el binomi ''innovació i internacionalització'' era la clau per a l'èxit de les empreses catalanes, sobretot  a l'exterior, caldrà sumar-hi ''transformació digital i indústria sostenible''. Així ho consideren tant el president de l'Associació d'Enginyers Industrials de Catalunya (AEIC), Jordi Renom, i el degà del Col·legi d'Enginyers Industrials de Catalunya, Josep Canós, i ho han manifestat a la primera conferència, aquest dimecres, del cicle organitzat pels Enginyers Industrials de Catalunya sobre el paper de l'enginyeria, l'economia i l'administració en la recuperació de la crisi de la COVID-19.

Canós ha recalcat que vint anys enrere, més del 60% de les exportacions catalanes tenien de destí l'estat espanyol i que en canvi, ara surten a l'exterior, una situació que justifica amb la incorporació de la innovació i l'esforç de la petita i mitjana empresa per anar a buscar mercats. ''Ha fet la indústria molt més resilient'' , ha assegurat Canós. Per això, creu cabdal conservar aquests vectors i afegir-hi la transformació digital, és a dir, indústria 4.0, per no perdre competitivitat. Alhora, recorda que el canvi climàtic i la sostenibilitat ja eren reptes a assumir abans de la pandèmia i per tant, cal marcar-los com a objectius.

Per aquest motiu, el degà aposta perquè l'empresa catalana ''guany tamany'' a partir de ''fusions i adquisicions'' i deixant de banda el sentit d'empresa familiar.

En aquest sentit, des d'Enginyers Industrials de Catalunya també es defensa una major col·laboració público privada, on l'administració ha d'utilitzar les eines de fiscalitat per ajudar a sortir de la crisi a les companyies. Renom ha destacat que en aquest mar, l'adminsitració no ha de ''renunciar ni fer deixadesa de funcions de propietat'' i per tant, ha d'evitar perdre el coneixement, en una contractació, d'una organització.

Impuls a la indústria

Per Renom, amb la crisi del coronavirus s'ha comprovat que la cadena de subministraments, sobretot els sanitaris, ''ha fallat'' i que la indústria de tecnologies mèdiques no ha funcionat adequadament, posant de manifest un ''desequilibri'' entre les importacions i les exportacions. Les compres s'han fet en un ''mercat de Calaf internacional'' i ha provocat problemes sobretot de compatibilitat, a les institucions necessitades. En canvi, ha posat de manifest que el subministrament de medicaments, per contra, no ha patit aquesta situació, perquè el sector químic i farmacèutic ''esta`ben consolidat''. Per això, creu que cal evitar, a partir d'ara, que el criteri del preu sigui l'únic i potenciar una producció pròpia i no ''a la fàbrica del món que és la Xina''.

Canós i Renom han protagonitzat la primera sessió del cicle de conferències "La indústria: vector de recuperació econòmica a Catalunya" que completaran dimecres vinent el catedràtic d'Economia  Guillem López Casasnovas, i el dimecres 17 de juny, la directora general d'Indústria, Maite Villarroya.

 

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.