Per un Nadal STEM

Regals no sexistes, obsequis amb perspectiva de gènere i propostes STEM són tres conceptes que comencen a anar més lligats. Tot i que en alguns establiments la pregunta de si un joc és per a nens o per a nenes encara és habitual, cada vegada hi ha més consciència que l'educació dels infants també passa per la igualtat en el joc. I les propostes STEM, a més d'aconseguir-ho, poden ajudar a despertar vocacions tècniques i científiques tant en nens com en nenes.

Com que el debat és sobre la taula, les propostes són moltes i costa decidir-se. La Mar Vives, que regenta una botiga Eureka Kids ens ha ajudat a triar les que poden ajudar-nos a complir les nostres famílies. Així, per exemple, pels petits a partir de tres anys, aposta per les figures imantades que permeten construir en volum i que, si com diu la Mar, si s'hi afegeix una taula de llum a la base, es transforma en molt més sensorial. A més, és una joguina versàtil que permet, amb noves peces, acompanyar el creixement de l'infant que necessita cada any, més reptes.

Pels infants que ja fan Primària, la Mar ens proposa 'La química de l'aigua', una joguina per conèixer les possibilitats científiques d'aquest element bàsic a partir de com a mínim divuit experiments. I pels més grans, podem recórrer a la robòtica de Robot Artie 3000, un aparell que reprodueix les idees dels nens i nenes, ja més grans de 7 anys, que han plasmat en dibuixos i dissenys. Així, poden començar a aprendre programació bàsica, geometria i matemàtiques!

Moltes d'altres botigues també tenen un bon assortit de joguines STEM. A Artijoc, per exemple, s'hi pot trobar un dels icones de la robòtica educativa, la Bee bot, per als més grans (i si volem ser més esplèndids!) o jocs de codificar per als més petits, com aquest Let's go code. A Jugar i jugar, tenen un gran banc de mecànica que pot acompanyar els nens i nenes durant molts anys, o tot tipus de jocs i sets de ciència com ara la construcció d'un braç robòtic, indicat per a majors de set anys.

Tallers, també un bon regal

Si no volem omplir la casa de nous 'gadgets' una bona opció, per als nens i nenes més grans, són els tallers STEM. Enginy-era n'ha organitzat en format virtual durant totes les festes i en diferents temàtiques per a infants de 1r a 6è de Primària. Segons ha explicat la codirectora i fundadora de l'entitat, Sílvia Planella, són una bona opció per aquests dies de vacances escolars en què els pares poden haver de treballar, des de casa, mentre els nens segueixen una activitat ''lúdica-educativa''. Això sí, alguns comencen la setmana vinent, i per tant, haurien de ser uns Reis o un tió una mica anticipats.

Referents en paper

Sovint, es justifica la manca d'interès en els estudis més tècnics per part de les nenes per la manca de referents. De fet, un estudi de la Universitat de València, xifrava en tan sols un 7% la presència de dones als llibres de text, que no recullen doncs, les aportacions de les dones ni en l'àmbit cultural ni tampoc el científic. Per això, algunes editorials s'han posat les piles i han començat a apostar per visibilitzar el talent femení.

Des de la Llibreria Petita Ona, la Meritxell ens ha donat algunes idees per introduir figures de dones a casa a través dels llibres, com per exemple 'Dones de ciència. 50 pioneres valentes que van canviar el món', de Rachel Ignotofosky, (Estrella Polar, 2018) que recull la contribució de 50 dones del camp de la ciència, des del món antic fins l'actualitat com poden ser Marie Curie o Jane Goodall. A més, també inclou infografies sobre temes rellevants en camps relatius a la ciència i un glossari científic il·lustrat. Està indicat per nens i nenes més grans de 9 anys, però de ben segur que tenir-lo a casa ja inspira més d'un menut.

Per a un públic més petit, ens proposen 'Rosa Pionera, enginyera', d'Andrea Beaty i David Roberts (Bescoa, 2018). És el tercer llibre d'una col·lecció dedicada a les vocacions STEM amb temes relacionats amb les matemàtiques, la ciència, al tecnologia i, com no podia ser d'altra manera, les enginyeries. A aquest volum, l'han precedit els títols 'Ada Magnífica, científica' i Pere Perfecte, arquitecte', dels mateixos autors i en una mateixa línia.

A partir dels set anys, Larousse té al mercat obres com 'Superestructures' (Larousse, 2018) perquè els petits lectors i lectores puguin explorar la història i la ciència que hi ha darrere d'estructures com la torre Eiffel de París, l'Empire State Building de Nova York o el pont Golden Gate de San Francisco. Inclou, a més material per construir-les en paper.

Però si en comptes de buscar figures concretes el que es vol és animar als infants a qüestionar-se les coses i descobrir la ciència, les opcions tampoc no s'acaben. La mateixa llibreria ens proposa la col·lecció de 'Els supertafaners', una iniciativa que signen diversos autors i que per exemple, té títols com 'La ciència del dia a dia'. Així, pares i mares tindran una bona eina per poder donar resposta als més petits quan comencen l'etapa dels tradicionals ''i per què?''.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.