Indústria 4.0. La transformació dels sistemes de producció

Tots coincidim en el fet que estem vivint uns moments de transformació dels sistemes de producció. Aquesta realitat rep noms molt diversos: smart industryintelligent factorydigital manufacturing... Segurament el que avui ressona més és Indústria 4.0. Sota qualsevol nom, estem parlant de la tendència actual de les tecnologies de fabricació que pivota en l'automatització i l'intercanvi de dades.

Com en tants altres àmbits, la Indústria 4.0 no és una realitat binària (0 o 1, sí o no) sinó que es pot caracteritzar com un procés evolutiu segons l'esquema proposat per l'Acatech, l'acadèmia alemanya de la ciència i l'enginyeria. En aquest procés podem identificar diverses etapes:

·       Etapa 1 - Informatització. Ús de sistemes informàtics en dispositius no connectats. Permet realitzar tasques de manera molt eficaç i eficient. Com exemple, si en una fresadora de control numèric introduïm les dades CAD d'una peça, aconseguirem un grau de precisió que seria inassolible de manera manual. Com que l'eina està aïllada, la càrrega l'hem de realitzar via un llapis de memòria o un dispositiu similar.

·       Etapa 2 - Connectivitat. La maquinària d'operacions està connectada amb les aplicacions de negoci. El mateix disseny CAD de l'etapa anterior el podem carregar a la mateixa fresadora sense sortir del departament d'enginyeria on s'ha creat, ja que ordinador i fresadora comparteixen xarxa.

·       Etapa 3 - Visibilitat. Disposem de maquinària amb sensors que ofereixen dades de producció en temps real, de manera que tenim una "imatge digital" de l'empresa que respon a la pregunta "Què està passant?". Aquesta etapa implica un canvi cultural en moltes organitzacions, ja que si capturem dades és per posar-les a disposició de tothom qui en pugui treure benefici, i això vol dir una cultura més oberta del que sol ser habitual.

·       Etapa 4 - Transparència. A partir de processos analítics i de big data, extraiem patrons que permeten identificar i entendre "Perquè està passant?" el que passa.

·       Etapa 5 - Capacitat predictiva. Som capaços d'identificar el més probable d'entre diversos possibles escenaris. Projectar la imatge digital dels sistemes cap al futur ens permet respondre la pregunta "Què passarà?" i així podem prendre les decisions amb antelació al moment de la seva implementació.

·       Etapa 6 - Adaptabilitat. Els sistemes d'intel·ligència artificial realitzen la presa de decisions de manera autònoma i això accelera el temps de resposta. Evidentment és necessari que els sistemes estiguin ben testejats abans que les persones surtin del bucle de decisió (recordem que els traders autònoms de borsa van provocar el crash del 1989).

Avui encara no disposem d'eines que permetin a les empreses fer tot el camí anterior de manera senzilla i econòmicament justificable, però la tecnologia avança molt ràpidament. Hem de tenir clar l'objectiu i estar atents a les oportunitats que ofereixi el mercat. Tota empresa que no avanci retrocedirà i, quan la competència sigui més competitiva, quedarà fora del mercat.

 

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"1857","attributes":{"alt":"","class":"media-image","typeof":"foaf:Image"}}]]

Fes clic a la imatge per inscriure't!

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.