Innovació urbana connectada a l'Smart City Congress

Eurecat ha participat en el desenvolupament del R3 PANOT, el panot sostenible. Aquesta solució redueix fins a un 70 % les emissions de CO₂ i és cent per cent reciclable, aplicant estratègies d'ecodisseny i de circularitat. R3 PANOT és un dels diversos projectes que presenta Eurecat al seu estand de l'Smart City Expo World Congress 2023. Així ho explica Joan Recasens Bosch, Business Developer per al sector energètic a Eurecat. El panot preveu l'ús de ciment provinent d'escòries siderúrgiques, amb un impacte molt important en la reducció d'emissions de CO₂, d'entre el 60% i el 65%. A més, proposa llosetes més gruixudes per millorar prestacions com la durabilitat i la reutilització. 

La proposta R3 PANOT es basa en dos tipus diferenciats de producte que segueixen les mateixes estratègies en la reducció de l'impacte ambiental: un panot per a les zones de vianants, amb una secció més gruixuda que incrementa la seva reutilització, i una llamborda per a les zones de trànsit que assegura el drenatge de les aigües pluvials. Ambdós models asseguren una baixa empremta de CO₂ gràcies a l'ús de ciment provinent d'escòries siderúrgiques amb un impacte 80% inferior al dels fonaments convencionals, que representen un canvi de paradigma de la petjada de carboni, així com la utilització d'àrids reciclats en una proporció superior al 30%. "La idea era refer el panot del segle XXI per instal·lar-lo a diferents carrers de Barcelona" afirma Bosch. "Ara s'estan fent proves de com es comporta aquest panot a l'hora d'instal·lar-lo i si aguanta el pes del qual hi passa per sobre" informa.

R3 PANOT farà una prova pilot en el context de transformació de l'eix verd del segon tram del carrer Almogàvers, consolidant així la superilla del Poblenou, on és monitorarà el comportament d'aquests nous panots. Eurecat ha participat en aquest repte urbà aportant la seva visió sobre la innovació i la sostenibilitat a través de la Unitat d'Innovació de Producte i Simulació Multifísica, amb la participació de les Unitats de Residus, Energia i Impacte Ambiental (WEEI) i Materials Metàl·lics i Ceràmics.

A l'Smart City, Eurecat també exposa el projecte Aero-Train que treballa per oferir una tècnica alternativa d'inspecció i manteniment per a disminuir els costos i reduir els accidents a través del desenvolupament i validació de tecnologia robòtica aèria i particularment, de tècniques enfocades per millorar la robustesa de manipuladors aeris en aplicacions reals. El projecte aborda el problema centrant-se en l'operador, tractant temes científics com la millora de la maniobrabilitat de la manipulació aèria remota a través de tecnologies inmersibles, realitat augmentada i barreja per a l'avaluació remota de danys i la intel·ligència col·laborativa entre humà i màquina per a l'avaluació de punts crítics. "Aquest dron pot operar dintre de túnels, sota terra, on la connectivitat és molt complicada perquè normalment funcionen per GPS" diu Bosch.

Diversitat d'innovacions digitals

Altres organitzacions com el Barcelona Supercomputing Center exposen un recull de les tecnologies que tenen i que poden aplicar en el context de l'Smart City. L'organització presenta vCity, una plataforma centrada en l'ésser humà per a Urban Digital Twins, una rèplica virtual d'una ciutat, ens explica David Avaro Arnalot, Technology Transfer Junior Officer a BSC. La plataforma modular es basa en dades per ajudar els responsables polítics a prendre millors decisions mitjançant l'avaluació de l'impacte de les noves intervencions en tots els aspectes de la vida de la ciutat. L'experiència i la col·laboració constant amb una xarxa de ciutats europees ha permès a vCity iniciar relacions directes amb Barcelona i Kobe al Japó.

Aquesta plataforma oferirà als responsables polítics una visió holística de la ciutat, que els permetrà prendre decisions informades, millorar la qualitat de vida dels ciutadans i construir ciutats més sostenibles. Els ciutadans també podran accedir a la plataforma per entendre i participar en les decisions que afecten les seves vides. "Tenim un enfocament sociotècnic que incorpora valors humans en el procés de disseny" expliquen els responsables.

D'altra banda, el centre de recerca de Barcelona i2CAT, especialitzat en comunicacions sense fils però també en blockchain, ciberseguretat o intervencions artificial, presenten un cas d'ús vehicle to everything, o V2X. Aquesta és una forma de comunicació entre vehicles, infraestructura i, en definitiva, l'entorn. Tomás Escuin, especialitzat en màrqueting de coneixement i tecnologia a i2CAT, explica els casos d'ús concrets que exposen al seu model de Lego, com el d'un control d'accés a un pàrquing o a un accés a zones de baixes emissions, zones verdes, etc. "En definitiva, qualsevol control d'accés amb un rang molt gran" diu Escuin.

L'altre cas d'ús, s'aplica en els vulnerable road users, com per exemple, els vianants que travessen la via darrere d'un vehicle que bloqueja la visió de l'altre cotxe, que és el que circula. La càmera i la visió artificial reconeix a les persones que estan creuant per un pas zebra i el que fan és enviar un senyal a tots els vehicles que estiguin circulant a prop, avisant. Escuin explica que "si algun vehicle es troba a prop d'aquesta zona i no redueix la seva velocitat o no para, directament poden actuar sobre el vehicle i fer-lo frenar". i2CAT ofereix V2X Stack, tot un conjunt de llibreries per facilitar la creació d'aplicacions. "La fundació proveeix d'aquesta capa per facilitar la feina a qualsevol desenvolupador que volgués crear una aplicació que hagués de tenir en compte tota la comunicació vehicular i infraestructura" sentència Escuin.

A l'Smart City Expo trobem serveis nous com el Drone Box, presentat per Octocam Vision, un sistema que automatitza completament les inspeccions amb drons. Amb aquesta solució no es requereix tenir un pilot a la zona on el dron ha de volar. La innovació és una caixa-heliport que es deixa físicament a la zona on vulguem volar i es poden fer vols repetitius de forma constant en remot.

"Podem tenir una persona controlant aquella caixa o inclús no controlant-la perquè es poden programar a Shenzhen i estar volant a Barcelona, al final això va per internet" afirma David Ferré Viladés, cofundador d'empreses com Recloud i Octocam Vision. Juntament amb el Drone Box es presenta el software Amelia, que dona valor afegit a tota aquesta cadena, automatitzant el procés de tractament de dades. Per exemple, en zones d'aplicacions de mineria o construcció, el dron fa un vol, genera una ortofotografía per extreure automàticament les dades de la zona. "A nivell data estem fent un software de seguretat que analitza les imatges i detecta si hi ha alguna persona que no hi ha de ser, alguna persona morta, un casc de seguretat o una armilla, tota una sèrie d'informacions que va donant en valor afegit a la caixa sense necessitat de tenir personal" declara Ferré.

Ecosistema digital català

Una vintena d'empreses i hubs tecnològics catalans ambientats a l'ecosistema digital estan presents a la tretzena edició de l'Smart City Expo World Congress 2023, que se celebra a Fira de Barcelona. Gràcies a ACCIÓ, l'agència per la competitivitat de l'empresa del Departament d'Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya, aquestes companyies podran mostrar als assistents els seus projectes de desenvolupament de tecnologies. A l'estand situat al Hall 2 de Fira de Barcelona, i amb el lema 'Catalonia és ready for the next quantum leap' (Catalunya, preparada per al proper salt quàntic), les empreses tenen l'oportunitat de conèixer i tancar possibles inversors , nous clients i socis potencials, i augmentar la visibilitat.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.