Intel•ligència artificial per detectar el càncer de pell

Un projecte europeu, l'iToBoS, utilitzarà la intel·ligència artificial per desenvolupar un dispositiu de detecció precoç del melanoma altament individualitzat. El projecte idearà un sistema d’IA capaç d’integrar informació procedent de diferents fonts: des d’imatges de la superfície cutània del pacient, les seves dades demogràfiques i registres mèdics fins a la informació genòmica a través d’una mostra de saliva.

La Universitat de Girona (UdG) coordina, a través del grup de recerca VICOROB, aquesta iniciativa, que lidera el catedràtic de visió per computador Rafael García. iToBoS ha estat un dels cinc projectes finançats per la Unió Europea, d’entre les 158 propostes que s’han presentat a la convocatòria “Diagnòstic Digital” del programa de recerca i innovació Horitzó 2020 de la UE.

El projecte té un pressupost total de 12 milions d’euros i finalitzarà el 2025 amb l'objectiu final de desenvolupar un escàner corporal que farà una avaluació integral dels pacients i permetrà detectar diferents tipus de càncer de pell de manera precoç i personalitzada.

L’eina es basa en les tendències més recents en intel·ligència artificial per combinar dades ja disponibles i obtingudes amb tecnologies existents actualment (imatges dermatoscòpiques) amb informació adquirida a partir de l’innovador escàner d’iToBoS. A més, els algoritmes integraran dades addicionals del pacient –historial mèdic, genòmica, edat, sexe...– per tal de fer una avaluació de les pigues, tenint en compte les característiques de cada persona.

A més, amb les exploracions successives sistemàtiques d’un pacient, el sistema també podrà detectar els canvis que es produeixen en les pigues dels pacients, integrant aquesta informació en el sistema d’intel·ligència artificial que es desenvoluparà. L’enfocament global que proposa el projecte permetrà calcular de manera holística el risc de cada pacient, diagnosticant abans i amb més precisió les malalties de la pell. D’aquesta manera, es preveu augmentar l’efectivitat i l’eficiència en la presa de decisions clíniques personalitzades.

El melanoma, un càncer comú i en augment

El càncer de pell és la neoplàsia maligna humana més comuna i la seva incidència ha augmentat en els darrers deu anys. Dels diferents tipus de càncer de pell, el melanoma constitueix la primera causa de mort. Segons les estadístiques, el melanoma cutani és el sisè tipus de càncer més comú a Europa, amb més de 144.000 casos nous diagnosticats l’any 2018.

Afortunadament, el melanoma es pot curar si es tracta en una etapa primerenca. Més del 90% dels pacients amb melanoma segueixen vius després de cinc anys, si es tracten a temps. Si s'ha produït una disseminació de les cèl·lules canceroses (melanoma metastàtic), la proporció de pacients vius després de cinc anys pot ser del 3% o menys. Per aquest motiu, un diagnòstic ràpid és essencial per garantir que es dugui a terme el tractament abans que es produeixi la disseminació local i metastàtica.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.