Istem, innovació constant en les instal·lacions integrals

Des de la seva creació ara farà vint-i-dos anys a Tarragona, Istem sempre s’ha proposat buscar les últimes innovacions i avançar-se al mercat en els àmbits d’instal·lacions i manteniment de projectes industrials i d’equipaments, línies de distribució elèctrica i en eficiència energètica. La seva plantilla, amb un centenar de treballadors, té la dimensió justa per ser àgil i ràpida, i estar sempre al servei del client.

Istem neix a Tarragona el 1991 com a empresa instal·ladora especialitzada en línies elèctriques de baixa i mitjana tensió i serveis afectats per a noves infraestructures. El 1998 el Grup Copcisa va comprar el cent per cent d’Istem i aquest és el punt de partida per a la professionalització de la gestió i l’inici de l’expansió territorial. Des de Tarragona i Barcelona –on s’ubiquen les oficines centrals– es cobreix el mercat de Catalunya, mentre que els projectes de la resta de l’Estat compten amb les oficines de Madrid i Sevilla. En paral·lel a aquest procés, el Grup Copcisa crea noves empreses especialitzades per àmbits –Adequa Clima (climatització), Indualia (serveis industrials) i Omcisa (distribució de gas)– i adquireix la companyia de fibra òptica Fiberopt. El 2009, avançant-se a les conseqüències de l’actual crisi econòmica i per fer front a la reducció de la demanda del mercat interior, Istem va absorbir les diferents empreses especialitzades i s’ha convertit en l’empresa d’enginyeria aplicada a instal·lacions i manteniments que és actualment.

INTERNACIONALITZACIÓ
Com moltes altres empreses, la internacionalització també formava part dels plans de futur d’Istem. Però a diferència d’altres enginyeries, els responsables d’Istem han apostat, des del 2007, per obrir-se a l’exterior de la mà dels grans clients industrials amb els quals ja treballen a l’Estat, però sense obrir delegacions.

Aquestes col·laboracions, que consisteixen a fer enginyeria, aportació de materials, supervisió del muntatge i posada en marxa de la instal·lació dels paquets contractats i que formen part d’una gran instal·lació industrial, s’han fet amb empreses reconegudes com Iberdrola, Enagás, Thales, Técnicas Reunidas, Techint o Sener. Això ha fet possible materialitzar projectes a Mèxic, Holanda, Algèria, Egipte i Lituània, entre altres països. Segons el director general d’Istem, Carles Albà,

“anar de la mà dels grans clients industrials ha estat la manera més segura de sortir a l’exterior per a una empresa de serveis de les nostres dimensions”.

ÀREES DE TREBALL
L’actual estructura interna d’Istem es divideix en cinc grans àrees de treball: 1) línies elèctriques d’alta, mitjana i baixa tensió, subestacions i centres de transformació, serveis afectats i abalisament aeroportuari; 2) enllumenat públic, eficiència energètica i renovables; 3) manteniment d’edificis i d’instal·lacions específiques; 4) instal·lacions integrals en edificis, serveis industrials i climatització; i 5) telecomunicacions, fibra òptica i sistemes.

Tot i que les cinc àrees de treball tenen un pes semblant pel que fa a l’execució de projectes, Albà destaca que “moltes empreses s’han adonat que aplicar processos de manteniment és més econòmic que no pas fer-los, per la qual cosa les empreses o administracions que fan manteniments ja no en deixen de fer, però encara n’hi ha que no en fan”.

El director d’Instal·lacions Integrals i Serveis Industrials, Fernando Claver, resumeix així l’essència d’Istem: “Som una pime capaç de fer des de projectes de 20 milions d’euros fins a d’altres de només 500 euros. Això ens dóna molta versatilitat i cada projecte és una targeta de presentació per a projectes futurs. Aquesta manera de treballar ens ha permès avançar tots aquests anys”.

FORTALESES
Albà i la resta d’enginyers industrials d’Istem coincideixen a dir que una de les grans fortaleses d’aquesta enginyeria és la capacitat de buscar sempre la innovació i avançar-se al mercat: “En el seu moment ho vam aconseguir amb les instal·lacions fotovoltaiques, els parcs eòlics o l’eficiència energètica. Si aconseguim ser dels primers a obrir el mercat, tindrem l’especialitat abans. Posteriorment, vam centrar els nostres esforços en l’eficiència energètica en l’enllumenat públic i en l’eficiència energètica en edificis”. El director general diu que la dimensió d’Istem “permet ser àgils i donar una resposta ràpida al mercat, i així apostar fort per una especialitat”. I continua: “D’aquesta manera, el know-how que adquireixen els nostres enginyers és molt més ràpid”.

El director de l’Àrea d’Alta Tensió, Albert Duran, destaca el rigor tècnic de l’equip i que s’adapta al que necessita el client. I parlant de l’equip d’enginyers, el director de l’Àrea de Baixa Tensió i Eficiència Energètica, Víctor Boyer, afegeix:

“Som un equip prou jove però, alhora, molt consolidat i amb una àmplia experiència. Això ens dóna força, sabem fins a on podem arribar i som un equip que ho dóna tot en cada projecte”.


La cap d’Obra d’Istem, Anna Monferrer, destaca els avantatges de treballar amb una plantilla pròpia i no haver de fer-ho amb subcontractacions: “Amb la subcontractació no saps fins a on pots arribar. Disposem d’un personal força especialitzat i això ens permet fer molts projectes sense haver d’exercir un control excessiu sobre la feina feta. Això es nota sobretot en la posada en marxa d’instal·lacions”.

El conjunt d’enginyers d’Istem destaca que per la diversitat d’encàrrecs que s’assumeixen, cada projecte és diferent. El responsable de Projectes de Manteniment, Àlex Novella, afegeix l’autonomia que els enginyers tenen per prendre decisions: “Tenim una visió global de tots els projectes, des de l’oferta inicial fins a l’execució garantint la satisfacció del client. Això permet implicar-te al màxim en cada aspecte del projecte, com per exemple les compres, la gestió de personal i la relació amb el client”. El cap de l’Àrea de Telecomunicacions, Fibra Òptica i Sistemes, Jaume Crespo, explica que “el tècnic té la màxima responsabilitat i això és molt important”. I afegeix: “Amb els clients del sector privat, molt sovint ells tenen la idea inicial i la teva responsabilitat és donar-hi forma”.


PROJECTES EMBLEMÀTICS
De l’àmplia cartera de projectes d’Istem en destaquen tres. La subestació elèctrica de 300 MW de la Fatarella que passa de 132 a 220 kV, i 42 quilòmetres de línies d’alta tensió per a l’evacuació dels parcs eòlics de la Terra Alta feta el 2007. La central elèctrica Nova Àrea Terminal (CENAT) de la T1 de l’aeroport de Barcelona on s’ubiquen els cinc grups electrògens d’emergència de 8 MVA de potència unitària per abastir-la en cas de fallada de disponibilitat elèctrica de la xarxa de la companyia. I, actualment, la subestació elèctrica reversible del metro de Barcelona per aprofitar l’energia que es perd en les frenades dels combois i abocar-la a la xarxa de distribució interna.

Compromís amb els Enginyers Industrials de Catalunya

Istem és una empresa molt compromesa amb l’Associació i el Col·legi dels Enginyers Industrials de Catalunya (EIC). El seu director general, Carles Albà, ha estat vocal de la Junta Directiva de l’Associació fins al desembre del 2013, i si ho ratifica la Junta General Ordinària, formarà part de la nova Junta de Govern del Col·legi. Istem té contractats serveis com el DL Plus amb l’Infocentre, els seus enginyers han participat en diversos cursos de formació i, des del 2002, també utilitza la Borsa de Treball per a noves incorporacions a la plantilla. Els seus enginyers són veus actives dins de diverses comissions i grups de treball com el d’Il·luminació i d’Eficiència Energètica la Comissió d’Energia i la Comissió Delegada de Cooperació Estratègica. A més, des de la derogació de l’obligatorietat de visar els projectes, Istem certifica tots els seus projectes als EIC a través del Certificat d’Actuació Professional.

Text: Carles Aluju
Foto: Isabel Marquès
El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.