José Domínguez Abascal: “La transició cap a l’energia ecològica no és només un desig, és una obligació”

Pel secretari d’estat d’Energia “la transició cap a l’energia ecològica no és només un desig, és una obligació”. Durant la presentació del Pla Nacional Integrat d’Energia i Clima 2021-2030 (PNIEC) a la seu dels Enginyers Industrials, Domínguez va assenyalar que la descarbonització i l’electrificació són una prioritat pel govern espanyol i que Espanya està preparada per afrontar-les.

Acompanyat pel nou president del Consell de Seguretat Nuclear i president de la Comissió de Medi Ambient dels Enginyers Industrials de Catalunya, Josep Maria Serena, el secretari d’estat va explicar que l’aplicació del PNIEC permetrà aconseguir, de cara al 2030, la reducció del 21% de les emissions d’efecte hivernacle (GEI), incorporar un 42% de renovables sobre l’ús final de l’energia, millorar un 39,6% l’eficiència energètica i un 74% d’energies renovables en la generació elèctrica. “L’objectiu és, el 2050, aconseguir una reducció del 90% en les emissions i assolir un sistema elèctric 100% renovable”, va afegir.

El degà dels Enginyers Industrials de Catalunya, Josep Canós, va assenyalar que “un pla és la voluntat d’assumir compromisos que permetin les futures transformacions”. Per acomplir amb la transició cap a una energia ecològica, segons el PNIEC, “cal introduir 57.000 MW nous de potència renovable instal·lada. Del 2025 a 2029, les tèrmiques de carbó aniran tancant de manera natural perquè són inviables” va explicar José Domínguez Abascal. Pel que fa a les centrals nuclears, el secretari d’estat d’Energia va apuntar que “a partir de 2030, aniran tancant de manera ordenada perquè ja han complert el seu cicle i la societat espanyola no vol continuar generant residus nuclears”.

Domínguez Abascal també va destacar que l’impacte econòmic del PNIEC serà positiu, ja que suposarà, de cara al 2030, un augment de més de l’1,8% del PIB, fet que mobilitzarà unes inversions totals del voltant dels 236.000 milions d’euros. Aquesta injecció reduirà les importacions energètiques netes en uns 75.000 milions d’euros i incrementarà l’ocupació anual en entre uns 250.000 i 364.000 llocs de treball.

La presentació del PNIEC es va celebrar dins dels cicle de jornades Transició cap a una energia ecològica que organitza la Comissió d’Energia dels Enginyers Industrials de Catalunya i que aborda l’anàlisi de la transició energètica des del punt de vista de l’enginyeria, en el context dels compromisos internacionals i dels objectius relacionats amb el canvi climàtic assenyalat per la Unió Europea. 

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.