La BioRegió de Catalunya: hub europeu d’innovació en salut

L’ecosistema d’innovació en salut de Catalunya s’ha consolidat com un dels principals motors econòmics i socials del país, situant-se com la tercera font de riquesa, només per darrere del comerç i el sector immobiliari. Així ho revela l’últim Informe de la BioRegió de Catalunya 2024, elaborat per Biocat, que destaca el paper clau del sector de les ciències de la vida i la salut en el desenvolupament de la regió.

telegram

 

Amb més de 1.500 empreses, gairebé un centenar d'institucions de recerca i un volum de negoci que s'apropa als 45.000 milions d'euros, aquest sector representa el 7,6% del PIB de Catalunya. Segons Silvia Labé, directora de l’informe, l’edició d’enguany permet extreure tres grans conclusions, la solidesa del sector, l’aposta per àrees estratègiques com les teràpies avançades i la intel·ligència artificial, i la posició destacada de Catalunya en el context internacional.

Tot i la inestabilitat econòmica i geopolítica global, Catalunya ha aconseguit reforçar el seu ecosistema d’innovació en salut. El 2024, start-ups i scale-ups del sector han captat prop de 350 milions d’euros en inversió, assolint la segona millor xifra de la seva història. Destaca especialment el capital risc, que ha aportat 278 milions d’euros, un 80% del total, gràcies a la confiança de fons internacionals, que ja sumen més de 150 firmes d’inversió.

Aquest creixement s’ha concentrat en tres grans operacions. Primer Impress, amb una megaronda de 110 milions d’euros, segon INBRAIN Neuroelectronics, amb 46,2 milions d’euros, i la foodtech Heura, amb 40 milions d’euros. A més, els ajuts competitius han superat els 55 milions d’euros, contribuint a l’impuls de projectes emprenedors.

Pel que fa als sectors amb més inversió, les tecnologies mèdiques lideren amb 176 milions d’euros, seguides de les biotecnològiques amb 143 milions. En canvi, la inversió en digital health ha caigut un 40% respecte a l’any anterior.

Un altre indicador clau és el nombre d’operacions d’inversió d’entre 4 i 50 milions d’euros, que continua creixent, així com els exits, empreses catalanes adquirides o llicenciades, que aquest any han arribat a les 11, la xifra més alta fins ara.

image

L’aposta per les teràpies avançades i la intel·ligència artificial

Catalunya s’ha posicionat com un pol de referència en teràpies avançades, amb 21 tractaments en desenvolupament clínic i més de 60 assajos actius, xifra que representa el 70% del total de l’Estat espanyol. A escala europea, ocupa la cinquena posició i la vuitena a nivell mundial.

Per consolidar aquest lideratge, el juny de 2024 es va crear la Xarxa de Teràpies Avançades de Catalunya (ATMP Catalonia), coordinada per Biocat i integrada per 64 empreses i entitats que treballen en recerca, producció, serveis i finançament en aquest camp.

D’altra banda, la intel·ligència artificial aplicada a la salut també és una prioritat estratègica. Actualment, 155 empreses, 112 start-ups i scale-ups, desenvolupen solucions d’IA per a medicina personalitzada, telemedicina, big data i imatge mèdica. Aquestes empreses han captat el 61% del capital risc del sector, sent les malalties del sistema nerviós central i l’oncologia els àmbits amb més potencial de creixement.

Catalunya, un referent europeu i mundial en innovació en salut

El lideratge català no només es reflecteix en la captació d’inversió i l’adopció de tecnologies innovadores, sinó també en l’atracció de talent i empreses internacionals. En els darrers anys, 23 nous centres d’innovació de multinacionals s’han establert a Catalunya, incloent AstraZeneca, Towa, Qiagen, Sanofi, Bayer i Boehringer Ingelheim.

A més, Catalunya ocupa la cinquena posició a Europa i la vuitena a nivell mundial en participació en assajos clínics, amb els seus centres implicats en més del 87% dels estudis actius a Espanya. L’oncologia continua sent la principal àrea de recerca, seguida de la salut mental, les malalties metabòliques i la immunologia.

Segons Robert Fabregat, director general de Biocat, “el sector continua creixent a l’alça, i això es reflecteix en l’evolució positiva de gran part dels indicadors. Catalunya s’ha consolidat com un hub de referència en innovació en salut, i l’objectiu final és clar, transformar els avenços científics en solucions reals que millorin la salut i el benestar de la societat.”

Una trajectòria de 20 anys amb visió de futur

Els èxits actuals de l’ecosistema de salut català són el resultat de dues dècades d’impuls estratègic i col·laboració entre institucions públiques i privades. La consolidació de la BioRegió de Catalunya com a referent mundial és fruit d’una inversió sostinguda en recerca i desenvolupament.

Amb les eines, el talent i el compromís necessaris, Catalunya està ben posicionada per continuar liderant la innovació en ciències de la vida i la salut en les properes dècades, consolidant-se com un dels hubs més importants del món en aquest àmbit.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.