La Cambra també aposta per la Nova Economia de l'Espai

La Cambra de Comerç de Barcelona reivindica la necessitat de potenciar la Nova Economia de l’Espai com a activitat d’alt valor afegit, en motiu de la Setmana Mundial de l’Espai que es celebra del 4 al 10 d’octubre. Es tracta d’un sector en plena expansió al territori català, intensiu en coneixement i vector d’innovació i talent que espera quadruplicar la seva ocupació a Catalunya, gràcies al seu ecosistema tecnològic i empresarial.

Així mateix, la Llotja de Mar acollirà el 22 d’octubre una jornada empresarial dedicada a les oportunitats i nous models de negoci que genera la Nova Economia de l’Espai. El sector és un nou generador de treball de qualitat i tecnificat. Per exemple, el 72% de les persones ocupades que realitzen tasques amb la New Space a Catalunya tenen estudis superiors. Un percentatge molt superior al 48% del conjunt de l’economia catalana.

L’esforç en inversió en R+D que caracteritza el sector aeroespacial, on també s’inclou la New Space. Tot i això, els beneficis econòmics de la inversió a l’Espai estan documentats, amb retorns directes de fins a 10 euros per cada euro invertit. Paral·lelament, un estudi de la London Economics sobre inversió pública en activitat espacial xifra entre 4 i 12 euros el retorn indirecte per cada euro invertit, un impacte associat a la transferència tecnològica, la creació de spin-offs i la innovació.

La potencialitat d’aquest sector rau també en què no és tan sols una oportunitat per a les empreses del sector espacial actual, sinó també per a aquells negocis tradicionals de sectors com l’automoció, el turisme, les comunicacions o l’energia que vulguin utilitzar dades provinents tant dels satèl·lits de telecomunicacions o de la navegació com les d’observació de la Terra, per aplicar-ho als seus negocis i els serveis per la protecció del canvi climàtic amb el sector primari.

En aquest sentit, serà vital l’execució del pla estratègic del sector en els propers anys, dins el marc europeu dels fons europeus Next Generation EU, perquè aquesta indústria pugui explotar tot el seu potencial i millorar el procés de transferència tecnològica cap a la resta de sectors, amb l’objectiu de maximitzar el seu impacte transformador sobre el conjunt de l’economia catalana.

Barcelona preparada per liderar

Gràcies al paper actiu de les universitats i els centres de recerca, el talent que aglutina el territori, la capacitat per atraure inversió estrangera i el seu ecosistema emprenedor i de start-ups, així com l’excel·lent situació geogràfica, Barcelona es pot postular per potenciar i liderar el desenvolupament de la New Space.

La Cambra ha desenvolupat diferents accions en línia amb aquest objectiu per promoure la New Space a Catalunya, que també s’emmarca en els eixos del projecte Catalunya 2030/40. En serien exemples la constitució d’una Comissió de l’Espai, l’organització de jornades amb empreses i la col·laboració amb el Departament de Polítiques Digitals per impulsar l’Estratègia New Space de Catalunya.

El llançament amb èxit del nanosatèl·lit Enxaneta, que s’emprearà per millorar el desplegament de serveis de connectivitat global de l’Internet de les coses a tota Catalunya, es troba en el marc de l’iniciativa amb el Departament de Polítiques Digitals. De la mateixa manera que el projecte de transformació de l’aeroport de Lleida-Alguaire en un port espacial dedicat a proves de motors, missions de vol suborbital i un parc empresarial.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.