La Cambra xifra en 59.000 MEUR la inversió per a descarbonitzar Catalunya
La Cambra de Barcelona quantifica la inversió necessària entre 2022 i 2050 a Catalunya per aconseguir un model elèctric 100% renovable amb el 0,67% del PIB català, és a dir, 59.024 MEUR. És el càlcul que s'ha fet en el darrer informe dels Indicadors de Progrés i Benestar, La descarbonització i transició energètica a Catalunya. Full de ruta per assolir la plena descarbonització del país el 2050.
Després de la cimera del clima, des de la Cambra de Barcelona han actualitzat les dades de Sostenibilitat Ambiental, que pertanyen al conjunt d’Indicadors de Progrés i Benestar que es van publicar el setembre. La presentació de l’estudi ha comptat amb el director del Gabinet d’Estudis de la Cambra, Joan Ramon Rovira, i la presidenta de la Cambra de Comerç de Barcelona, Mònica Roca i Aparici, en un acte en línia aquest dimecres.
L’estudi de la Cambra afirma que la descarbonització de Catalunya ja ha començat, però cal multiplicar per vint el descens anual històric de les emissions per càpita fins el 2050, i passar d’una reducció del 0,4% a una del 7,9%. Segons el monogràfic, la forta reducció en les emissions implica una transformació del model productiu i intensificar el ritme de millora de l’eficiència energètica amb tecnologia.
El monogràfic de sostenibilitat ambiental conclou que Catalunya haurà de disposar al 2050 d’una potència addicional de 62.980 MW i que la instal·lació requerirà ocupar un 576.254 Ha, és a dir, el 17,9% del territori català. Per això, s’ha destacat la importància de la generació d’energia fotovoltaica en teulades i el desenvolupament d’energia eòlica marina per atenuar significativament l’impacte.
Per assolir els compromisos climàtics, el full de ruta de la Cambra proposa reduir més el consum primari d’energia per unitat de PIB, substituir les energies provinents de fòssils per fonts verdes per assegurar una electrificació amb energies renovables. A més, per 2050 s’haurà d’augmentar el consum elèctric fins als 115,6 TWh quan al 2020 era només de 9 TWh, tenint en compte el tancament esglaonat de les centrals nuclears el 2030.
L’oportunitat per a una transformació global
Roca ha explicat que la Cambra advoca per una transformació global de la societat i el teixit productiu català per assolir la neutralitat climàtica, que tot i ser un “desafiament majúscul” és també una oportunitat per a construir un nou model econòmic que vetlli pel “benestar de la societat”. Per tant, segons Roca, cal que empresa i sector públic treballin en un “full de ruta comú” per assumir els objectius climàtics.
La presidenta de la Cambra ha alertat que hi ha “molta feina” a fer pel que fa a la descarbonització i, per tant, s’han de promoure nous hàbits, incentivar l’economia circular i el consum de proximitat. Així doncs, Roca s’ha lamentat que a Catalunya no s’hagi obert cap parc renovable des del 2013 i ha remarcat que cal “trencar” amb aquesta dinàmica històrica a Catalunya pel que fa a la implantació de projectes renovables
Per acabar la presentació del monogràfic, la presidenta de la Cambra ha demanat a les administracions fomentar la introducció de regulació favorable creant línies de subsidis més àmplies a les actuals, atorgant incentius fiscals i establint polítiques per a incentivar la seva implantació. Roca ha recordat que gran part dels llocs de feina que es generaran d’aquestes inversions en energies renovables seran “qualificats i d’alt valor afegit”.