La coordinació mundial dels pensionistes

És amb agraïment, com a enginyer industrial jubilat, que escric aquest article per comentar un important esdeveniment: la nova Unió Internacional de Sindicats (UIS). I és que el pròxim 4 de febrer es farà a l’auditori Pompeu Fabra la presentació del Primer Congrés Mundial de Sindicats de Pensionistes i Jubilats. Des d’abril del 2011 sóc membre de la direcció mundial de la Federació Sindical Mundial (FSM). I com que el Congrés es volia fer a l’Estat espanyol, se’m va demanar a mi, donada la meva trajectòria sindical (els que em coneixeu sabeu que he fet sindicalisme tota la vida, començant per ser el delegat de tots els estudiants d’Enginyeria de Barcelona el curs 1965-1966), que m’encarregués de dirigir tot el procés de preparació d’aquest Congrés. Per això el Congrés es fa a Barcelona.

Cert és que arribar a jubilar-se és un motiu d’alegria si es pot fer en bones, o simplement suficients, condicions econòmiques i de salut. La jubilació no representa deixar de fer activitats, però sí representa un canvi en el ritme i els continguts d’aquestes. Les decisions, els jubilats, les podem prendre amb més llibertat, ja que ens imposem nosaltres mateixos les fites i els ritmes que volem assolir.

Això no treu que seguim, com a persones, depenent del que succeeix al nostre entorn. D’una banda, gaudim dels nostres néts, si en tenim. D’altra banda, dediquem hores a les nostres aficions. Segurament, també dediquem més temps a vigilar la nostra salut.

Per a tot això necessitem tenir assegurats uns ingressos econòmics i uns drets com a ciutadans. Normalment aquests aspectes estan regulats per la realitat de la societat en què vivim. I aquesta realitat és molt canviant segons el país del món on visqui el pensionista o jubilat. Per això, el citat Congrés ajudarà a intercanviar experiències i informacions.

La previsió és que aquest Congrés, al qual assistiran representants de sindicats vinculats a la FSM, posi en marxa un intercanvi permanent entre organitzacions dels cinc continents. S’espera que hi assisteixin delegats procedents de països com ara Austràlia, els Estats Units, Mèxic, Cuba, l’Equador, Colòmbia, el Brasil, Sud-àfrica, la República Democràtica del Congo, el Gabon, Algèria, Portugal, Itàlia, Xipre, Grècia, Hongria, l’Índia i el Nepal, per citar-ne només alguns.

La FSM és una gran organització que coordina els sindicats de classe des del 1945, any en què va ser fundada a París just acabada la Segona Guerra Mundial, i avui coordina 230 sindicats de 120 països que en total sumen uns 90 milions d’afiliats.

En resum, el Congrés serà un petit esdeveniment del qual tots podrem treure aprenentatges.

Quim Boix
Membre de la Federació Sindical Mundial (FSM)
Foto: Arxiu

 

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.