La COVID-19 redueix la generació de residus a Catalunya

L'esclat de la pandèmia, el confinament i l'arribada de la nova normalitat ha modificat hàbits i dinàmiques a Catalunya, entre elles, la generació de residus. Entre el març i l'agost d'aquest 2020, l'Agència de Residus de Catalunya ha detectat una caiguda d'un 5% en la generació de residus, si es comparen les dades amb el mateix període de l'any anterior. La fracció orgànica ha caigut també un 10%, similar al 8% que ha disminuït la fracció resta –que se separa als contenidors de rebuig. En unes declaracions als Fulls d'Enginyeria arran de l'inici del postgrau d'economia circular d'Enginyers Industrials de Catalunya, el director de l'ARC Josep Maria Tost ha detallat que la recollida de cartró i paper també ha caigut fins a un 11%  i que en canvi, el vidre s'ha estabilitzat (un 1% més)  i els envasos – tot allò que va al contenidor groc- és l'únic residu que ha crescut aquests mesos ,fins a un 11%. A banda, fora de l'àmbit domèstic, la generació de residus a la construcció i a la indústria també ha caigut de forma considerable, fins al 20%.

recollida de residus

Tost vincula aquesta davallada principalment a la manca de turisme, ja que a els municipis costaners que altres estius estaven plens de visitants han reduït la recollida de brossa de forma notable.  S'ha notat doncs, diu Tost, el tancament de bars i restaurants durant l'estat d'alarma i una menor activitat els següents mesos en aquesta menor recollida de fracció resta, on la contribució d'aquests establiments és  més que rellevant. En la fracció de paper i cartró, diu Tost, també s'ha notat la desaparició del cartró comercial de la majoria de botigues.

En canvi, ja des dels inicis del confinament, la recollida d'envasos d'un sol ús ha anat creixent. El motiu, les famílies han comprat més productes envasats, sobretot, diu Tost, a l'inici de la pandèmia per ''por'' als contagis. Tot i això, Tost creu que durant les setmanes de tancament, les famílies van tornar a cuinar i han pres consciència del malbaratament alimentari. En aquest sentit, Tost reconeix que es temien que amb el confinament, les famílies deixessin de fer recollida selectiva a casa però que, per contra, s'ha demostrat que ho han seguit fent. 

Preocupació per les mascaretes

A banda del canvi en les compres, la pandèmia també ha popularitzat residus que eren propis del marc sanitari, com són els guants i les mascaretes. Tost s'alegra que els guants es deixessin de recomanar prou aviat però reconeix que les mascaretes ''preocupen'' sobretot pel mal ús que se'n fa a l'hora de desprendre's d'elles, amb gran presència als carrers i medi. Per això, diu Tost, s'han fet campanyes institucionals recalcant que cal posar-les a la fracció resta.

De totes maneres, per Tost l'aposta ha de ser la mascareta reutilitzable i degudament homologada per evitar la proliferació d'aquests elements d'un sol ús que generen una gran quantitat de material de difícil degradació com són les bates, les mascaretes, les gorres, etc. que utilitzen tant el personal sanitari com els pacients en determinats moments, com pot ser la visita al dentista. ''Portàvem un bon ritme amb les bosses de plàstic'', assegura Tost i per això, afegeix, cal ''evitar'' un ''nou focus'' de residus i potenciar la reutilització del material, sempre que sigui possible. Fins i tot, assegura Tost, es pot començar a introduir el reutilitzable  en entorns sanitaris –com ja s'ha provat a l'Hospital d'Olot- i per tant, canviar els hàbits amb les bates, per exemple, sempre que ''pressupostàriament'' sigui possible.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.