La fàbrica intel·ligent de GEDIA, Premi Indústria 4.0
El projecte de Fàbrica Intel·ligent de GEDIA España s’ha endut el Premi Indústria 4.0 de la VIII edició del Fòrum que porta el mateix nom. Es premia així, l’aposta de la multinacional per a la transformació digital de la nova planta d’estampació en calent que té la companyia a Santa Margarida i els Monjos. Aquest procés ha consistit a digitalitzar el centre productiu per complet amb l’objectiu de fer un salt qualitatiu, millorar la productivitat i aconseguir l’excel·lència operativa. El jurat l’ha valorat per ser un exemple d’implantació “exitosa” de solucions d’indústria 4.0.
El CEO de la companyia, David Marín, ha dit que aquest ha estat un “esforç molt gran” per la planta i n’ha reivindicat l’origen Malgrat ser una multinacional aquesta transformació s’ha fet amb l’equip d’enginyer i tècnics de la planta a Catalunya. "Creiem que la digitalització és una palanca que ens permet continuar millorant i amb el nostre exemple volem demostrar que és factible i no només a l'abast de grans empreses" ha declarat a Fulls d'Enginyeria Marín. Pel que fa al Fòrum, el CEO ha afegit que "gràcies a tots els professionals que han assistit, és un esdeveniment que dona una visió molt clara de la indústria".
El projecte de ‘Fàbrica Intel·ligent’, va sorgir el 2020, arran de la necessitat d’industrialitzar una nova línia d’estampació en calent per la qual cosa van digitalitzar tots els processos i interconnectar i integrar màquines i processos. Ho ha explicat el director de producción de GEDIA Espanya, Josep Maria Guillén, en la seva intervención al VIII Fòrum Indústria 4.0. "S’ha aconseguit, així, unir màquines, persones i sistemas!, ha dit Guillén, “n’estem orgullosos i ens fa asumir reptes de futur per gestionar tota la información i les dades. és un nou paradigma".
Chatu Tech i Posimat, accèssits
El jurat dels premis també ha guardonat amb accèssits Chatu Tech i POSIMAT. La primera, pel projecte ‘Seguretat i eficiència en les infraestructures’ amb el que la consultora tecnològica busca sensoritzar totes les fases d’un procés de construcció per guanyar, precisament, seguretat i eficiència, a les obres i construcció, així com la logística o els béns mobles. La segona, per Compactbot, un posicionador robòtic rotatiu compacte que permet, entre altres, automatitzar la línia d’ompliment d’ampolles buides de manera ràpida i senzilla. El jurat ha considerat que és una solució que permet continuar donant “beneficis d’operativitat” malgrat la consolidació d’alguns àmbits de la producció.
GEDIA, Chatu Tech i Posimat han estat les tres empreses que han servit d’exemple per explicar l’estat de la indústria 4.0 a Catalunya. El Fòrum, però, ha tingut, de protagonista, la logística 4.0 també amb experiències i testimonis d’empreses d’aquest sector com Bleecker Technologies, Gandolapp, Hardman i True Cold i s’han repassat les noves tecnologies de la mà de d’AsorCAD, Zentinel, Picvisa.
VIII Fòrum Indústria 4.0
El Fòrum Indústria 4.0 ha arribat a la VIII edició amb un acte al DFactory de la Zona Franca de Barcelona on hi ha assistit uns 150 professionals del sector. Tal com expliquem en aquesta crònica, ha comptat amb intervencions del conseller delegat del Consorci de la Zona Franca, Pere Navarro, la presidenta de l’Associació d’Enginyers Industrials de Catalunya, Maria Salamero, i l’enginyera Laura Tremosa, que ha repassat les novetats de la Hannover Messe. Pere Homs, director general d'Enginyers Industrials de Catalunya, ha estat l'encarregat de tancar l'acte i ha emplaçat els organitzadors i assistents a començar a pensar en la propera edició. Ja serà la novena.