La Global Robot Expo constata el poder de la robòtica i la indústria 4.0

La Global Robot Expo de Madrid, que en la seva segona edició ja s'ha convertit en cita ineludible sobre tecnologies robòtiques, ha analitzat aquest cap de setmana el poder de la robòtica i de la indústria 4.0. La cita ha reunit desenes d’actors, des de grans companyies com Altran, fins a empreses més petites que estan revolucionant sectors tradicionals amb les seves propostes.

La Global Robot Expo 2017 ha dedicat la majoria del seu espai a la tecnologies robòtiques i ha acollit una taula rodona per abordar la indústria 4.0 (o quarta revolució industrial) i la transformació digital a Espanya, de la qual els avenços en robòtica n'estan sent part fonamental.

Els primers a implementar-se van ser els robots aspiradors, els robots talladors de gespa i la intel·ligència artificial configurada en assistents robòtics. D’acord amb els experts, però, molt aviat es veuran més i millors models als quals podrem demanar coses tan bàsiques com elaborar la llista de la compra. Així, per exemple, els drons també tindran major importància en la vida diària de les persones, ja que seran part de les solucions per als sistemes de transport o per apagar incendis.

Un sector en què la robòtica tindrà un paper essencial és el de l'educació. Cada vegada més escoles aposten per incorporar alguna assignatura relacionada amb el muntatge i la programació de models robòtics i es preveu que la LOMCE, la inclogui com a obligatòria en el pla d'estudis de primària en uns dos anys. Una companyia que aposta per un model educatiu basat a la tecnologia i on la robòtica fomenta l'habilitat mecànica i creativa dels més petits és la firma basca Makeblock. Els seus robots modulars per a nens de tota les edats i l’Airblock, una barreja de dron i robot educatiu programable, ja són a diversos centres educatius privats i púbics de tot l'estat.

Per altra banda, la robòtica assistencial és, probablement, una de les que més representants ha tingut en la Global Robot Expo 2017. Un bon exemple serien els robots per assistir persones amb autisme i guies informatius semblants que s'estan desenvolupant des de l'Institut de Robòtica i Informàtica Industrial de Catalunya per rebre als universitaris nous que arriben al campus de la Universitat Politècnica.

Els beneficis que aporta la robòtica són molts i variats. Des d’apagar incendis a la nit, detectar mines antipersona o servir d'extremitats per a nens amb problemes de mobilitat. A tall d’exemple, la proposta de NF Advanced Engineering és una flota de drons per apagar els incendis forestals a la nit, que és quan més mal se li pot fer al foc. Cada aeronau no tripulada podria carregar 3.000 litres d'aigua i arribar, en dues hores, qualsevol punt de la conca mediterrània.

Finalment, cal destacar que, en un futur molt proper, podríem dominar els robots amb la ment, com és el projecte que ha presentat Altran Espanya, un dispositiu que posseeix sensors que van col·locats al cap i detecten el patró cerebral d'un moviment que es vol projectar i aquesta instrucció és enviada al robot perquè executi l'acció. És un tipus de tecnologia transferible fins i tot a l'automoció i podria ser, sens dubte, una tecnologia que podria marcar la pauta en robòtica en breu.

Talent digital i ocupació

L'Associació d'Empreses d'Electrònica, Tecnologies de la Informació, Telecomunicacions i Continguts Digitals ha impulsat un debat perquè experts en innovació i tecnologia, així com els sindicats CCOO i UGT, analitzessin les conseqüències que la indústria 4.0 està tenint en l'economia espanyola i l'ocupació i aportessin propostes per adaptar-s'hi eficaçment. Totes les parts han coincidit a assenyalar que la falta de talent digital és el gran problema i que, si no hi ha una aposta ferma per la formació, no serà possible afrontar els principals reptes de la transformació digital.

La Unió Europea calcula que Espanya necessitarà 80.000 professionals TIC el 2020 i que el 90% dels treballadors necessitaran tenir coneixements tècnics. No obstant això, segons José Varela, d'UGT, avui en dia poc més del 50% dels treballadors utilitzen internet al seu lloc de feina. Aquest dèficit d'ocupació TIC ha d'esmenar-se, en opinió de Varela, amb formació als aturats, per acabar amb la “bretxa digital laboral”, però també amb formació contínua dins de les empreses.

Segons un estudi de la Universitat d'Oxford, el 2025, al voltant del 48% de les feines dels Estats Units seran obsoletes a causa de la robòtica, la intel·ligència artificial, els programaris i les noves tecnologies. Ray Kurzweil, director d'enginyeria de Google, va un pas més enllà i assegura que el 2029 els robots hauran aconseguit un nivell d'intel·ligència tan alt que podran desenvolupar tasques purament intel·lectuals.

En aquest sentit, el CEO de Tesla i Solar City, Elon Musk, va proposar recentment la concessió d'una renda bàsica universal. L'objectiu és eliminar la bretxa que implicarà l'eliminació de diferents llocs de treball per part de robots. Amb l'arribada de la tecnologia intel·ligent, molts llocs de treball es perdran i aquesta renda garantiria a les famílies ingressos fixos cada mes per poder fer front als diferents pagaments.

Sens dubte, encara queda molt per avançar tant en matèria governamental com a legal i administrativa per regular el mercat de l'ocupació quan els robots estiguin encara més integrats als sectors laborals.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.