La igualtat al sector tecnològic s’estanca
Només el 26% dels estudiants d’Enginyeria i Arquitectura són dones, una dada que només és tres punts per sobre de la del 2015 i que condiciona que el sector TIC només ocupi un 31% de dones, inferior al 33% del 2020 i lleugerament per sobre del percentatge del 2019, que era del 29%. Són xifres que pràcticament estan estancades tal com mostra l’actualització de l’estudi ‘Indicadors d’igualtat de gènere de Catalunya’ elaborat per l’Observatori Dona, Empresa i Economia (ODEE) de la Cambra de Comerç de Barcelona, i que, segons els seus impulsors, preocupen especialment perquè fan referència a un sector, el tecnològic, que presenta millors perspectives de creixement en el futur.
Des de l’ODEE alerten que les vocacions tecnològiques entre les noies no estan augmentant i que això provoca que no hi hagi més ocupació femenina en el sector. Si no s’avança en aquesta matèria, alerta l’ODEE, es podria frenar el lent avenç que s’observa en la carrera per a la plena igualtat, ja que és un sector amb una gran demanda laboral i unes bones condicions salarials a més de la importància que té incorporar la visió femenina en el seu disseny i l’aplicació per no replicar estereotips del passat.
En aquesta línia, l’observatori proposa canviar el nom d’algunes titulacions, mostrar en edats primerenques la utilitat de les matemàtiques en l’assoliment d’avenços en salut, desigualtats o canvi climàtic, visibilitzar més referents femenins i fer un acompanyament docent per reduir la percepció de dificultat que tenen les assignatures tecnològiques i de matemàtiques, especialment entre les noies.
La presència de dones en llocs directius es redueix
L’informe de la Cambra de Comerç també conclou que en l’àmbit de l’empresa, les dones ocupen el 33% dels llocs de direcció, un percentatge que el 2023 ha disminuït respecte al 36% de 2021 i 2022, o al 39% del 2020. La bretxa salarial en aquestes ocupacions es manté estable, entorn del 20,6%. A més, les dones només representen el 30% de presidències i secretaries generals de les onze institucions més representatives de l’economia catalana. Són dades que mesuren l’apoderament de les dones en diversos àmbits. En el món universitari la infrarepresentació de les dones a les càtedres, s’està corregint molt lentament, per la qual cosa, l’ODEE proposa incentivar la renovació revisant l’edat límit de jubilació i aplicant criteris que tinguin en compte la maternitat. En política, la paritat ha avançat més ràpid gràcies a les lleis, tot i que encara es donen desigualtats significatives a les alcaldies.
Més formació, però més precarietat
L’informe assenyala que les dones tenen un nivell formatiu superior al dels homes i obtenen el 58% de les titulacions universitàries. Les noies tenen menys fracàs escolar i en el mercat laboral també hi ha més dones ocupades amb estudis superiors que homes. Des de l’ODEE es conclou, doncs, que el talent femení a Catalunya és superior al masculí i que la diferència s’ha eixamplat els darrers anys. Malgrat tot, aquesta diferència no s’ha traduït en una reducció significativa d eles desigualtats en el mercat laboral. La bretxa salarial continua sent important i les dones signen la majoria dels contractes a temps parcial. La reducció de les desigualtats en aquesta línia, doncs, s’ha frenat els darrers anys en comparació a la dècada anterior. Des de la Cambra situen la maternitat, el lent avenç de la participació dels homes a les tasques de la llar i el deficient suport del sector públic amb ajudes econòmiques, habitatge social o escoles bressol.