La llum, a 154,16€/MWh: possibles solucions

El preu de la llum torna a batre un rècord aquest dilluns. La llum es pagarà, de mitjana, a 154,16 €/MWh, encara una mica més cara que divendres, que es va registrar un preu de 152,32 €/MWh. El setembre ha començat, doncs, amb una nova escalada de preus finals de l’electricitat del Mercat Majorista, culminant un estiu de records, que ha comportat un fort augment en els preus del Mercat Minorista, especialment en el mercat regulat PVPC i, per tant, un augment en la factura dels consumidors finals.

Com ja s’ha anat explicant, el preu del Mercat Majorista va marcat pel preu de l’últim equip generador d’energia que ha estat cassat i, d’acord amb el mix de generació del sistema elèctric peninsular, són les centrals de cicle combinat. Aquestes centrals utilitzen gas natural i el seu preu és resultat del MIBGAS. Des de l’abril, s’ha multiplicat per 2,65. En paral·lel, la tona de CO2 s’ha multiplicat per 2,55 des de principis de 2020 i per 1,85 des de principis de 2021. I la previsió és que els preus segueixin aquesta tendència a l’alça. Perquè, entre altres aspectes, cal entendre els drets d’emissió com una manera d’incentivar la descarbonització del sistema i accelerar el desenvolupament d’energies renovables per reduir les emissions i els seus costos associats.

Davant d’aquesta situació, els experts plantegen possibles solucions i mesures que han de completar les que s’han pres des de l’administració, com és ara la reducció de l’IVA, per intentar mitigar l’impacte d’aquests augments a la butxaca dels clients particulars. Des de la Comissió d’Energia d’Enginyers Industrials de Catalunya, s’ha estat estudiant i analitzant  els problemes que suposa el sistema actual i els problemes que se’n deriven i han començat a qüestionar si realment és una crisi de preus o més aviat una crisi del sistema. En declaracions als Fulls d’Enginyeria, el president de la Comissió, Josep Maria Montagut, ha explicat que des d’Enginyers Industrials de Catalunya aposten per mesures de caire “més global i profundes”. Per això, han elaborat un document que posa sobre la taula les propostes que els entesos en energia creuen que valdria la pena impulsar per posar fil a l’agulla a aquesta problemàtica, alhora que posa la base a poder controlar la crisi dels preus. Són mesures de caràcter conjuntural però també estructural i, en general, totes caldira prendre-les de forma urgent.

Les propostes d’Enginyers Industrials de Catalunya per incidir en el cost de la generació i, per tant, reduir els preus de l’energia per al consumidor final passen per:
 

llum1

 

Amb un caire encara és urgent, però, des de la Comissió d’Energia proposen:

llum2

Des de la Comissió d’Energia consideren que aquestes mesures, entre d’altres, permetrien una correcció “eficacç” dels efectes de la crisi actual i l’adequació del sistema elèctric als objectius marcats en el PNIEC, en un marc europeu equitatiu i raonable.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.