La Nit de la Robòtica recupera l'espai

La Nit de la Robòtica ha tornat al format presencial. Ho ha fet aquest dijous al vespre al recinte modernista de Sant Pau, que ha reunit professionals del sector després que l’any passat s’hagués de seguir en format virtual per la pandèmia.

La robòtica espacial ha estat la protagonista gràcies a la conferència de Gianfranco Visentin, cap d’Automatització i Robòtica  de l’Agència Espacial Europea que ha repassat la història de la robòtica en el sector aeroespacial i ha assenyalat els reptes que té per davant com poden ser el control del buit, les temperatures o les càrregues. Visentin, en una intervenció on també s’ha fixat en les fites aconseguides, per exemple, a Mart, ha posat sobre la taula la importància de la robòtica en el sector aeroespacial tant per explorar l’univers com per generar coneixement

La robòtica es reivindica

La Nit de la Robòtica també serveix perquè els professionals que s’hi dediquin reivindiquin el seu paper a la societat. El responsable del Grup de Treball de Robòtica de la Comissió d’Indústria 4.0, Pere Homs, ha demanat un sector “més estratègic” que ha de ser un dels “bons instruments” per retenir el talent d’enginyers i enginyeres formats a Catalunya.

Com és habitual, Carles Soler, també membre del grup de treball, ha fet un repàs, amb el seu particular toc, a les novetats que en l’àmbit de l’automatització s’han donat des de l’octubre passat fins ara: el robot assistencial, l’automatització a la indústria, els drons... Soler ha destacat que a nivell global, el nivell de vendes ha aguantat aquest any “ de manera prou digna” però ha alertat que s’ha fet de manera desigual ja que, per exemple, a la Xina han crescut gairebé un 20% mentre que països com Espanya han “patit més”, malgrat que menys del previst.

El director executiu d’ACCIÓ, Joan Romero, ha estat l’encarregat de cloure un acte i ha assenyalat que la robòtica és un sector “creixent” a Catalunya, que té la capacitat d’atraure projectes perquè malgrat disposar d’un ecosistema “reduït” és potent, amb tots els vectors que interessen com són start-ups, multinacionals i formació. Romero ha assenyalat que Catalunya té el repte de transformar el teixit productiu i incorporar el coneixement al sector industrial. Després de la COVID-19, Romero veu una “bona notícia” que les empreses hagin entès que aquest canvi és imprescindible i una de més dolenta, que no s’està anant “al ritme que s’hauria d’anar”. En aquest sentit, Romero ha assegurat que els fons Next Generation seran un bon instrument per tirar endavant aquestes transformacions.

Premis Nits de la Robòtica

En aquesta ocasió, els premiats de la Nit de la Robòtica han estat Xavier Méndez, per la seva trajectòria professional, i l’exoesquelet robòtic ABLE, com a Projecte de l’Any. Tant Méndez com els fundadors d’ABLE Human Motion, Alfons Carnicero i Àlex Garcia, expliquen en aquest reportatge, què suposa rebre aquests reconeixements.

Video
El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.