La reutilització de l'aigua i el seu ús pel cultiu, una solució o un perjudici?

El total de les pluges d'aquestes últimes setmanes han situat a les bases a ocupar el 70% de la seva totalitat. Tot i això, Espanya segueix sent un dels països amb més sequera a nivell mundial. A dia d'avui, encara es troba davant d'uns dels períodes de sequera més greus de les últimes 3 dècades. Una problemàtica que ha portat als agricultors ha haver d'utilitzar aigües reutilitzades pel cultiu dels vegetals i les hortalisses.

SOS Sequía, una plataforma ciutadana per l'aigua, va valorar recentment aquest tipus de mesures considerant que eren necessàries posar en pràctica moltes més per a poder combatre aquesta problemàtica.

Però, la reutilització de l'aigua i el seu ús pel cultiu és l'adequat? Aquesta és l'hipòtesi que han decidit resoldre un grup d'investigadors de l'Escolta Superior d'Agricultura de Barcelona (ESAB) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), que col·laboren des de fa temps amb l'Institut de Diagnosi Ambiental i Estudis de l'Aigua (IDEA) del CSIC. Entre els seus estudis, destaca l'anàlisi de l'efecte de contaminants orgànics emergents (COEs) en cultius on s'ha regat amb aigües no convencionals o aigües reutilitzades.
El principal problema de l'ús d'aquesta aigua és que contenen restes de fàrmacs i productes d'higiene personal, o plàstics, entre molts altres residus. Totes aquestes substàncies poden causar danys significants als cultius, però també a les persones, ja que s'inclouen dins la nostra alimentació.

Per a poder fer un estudi en més profunditat, el grup de recerca ha decidit experimentar amb els hivernacles de l'Agròpolis (espai de recerca i innovació d'agronomia i biotecnologia de la UPC a Viladecans) on van experimentar amb el cultiu d'enciams. Per a poder-ho fer, van decidir regar una part dels enciams amb aigua que contenia fins a 50 micrograms/L d'aigua de reg i comport) i una altra part amb aigua de puja.

A través de les investigacions van poder observar que tant la morfologia dels enciams com el seu metabolisme es veien afectats pels residus contaminants. En el moment de la recol·lecció, van apreciar la presència de carbamazepina, un fàrmac antiepilèptic però no en una quantitat no perjudicial per a la salut de les persones. Altres substàncies que també hi estaven presents i que si que haurien de ser preocupants eren: la cafeïna, alquilfosfats, bisfenol A, parabens i triclosan.


Resultats poc conclosos
Tot i que els resultats de la investigació són fiables, cal tenir en compte una sèrie de variants que podrien afectar a aquestes conclusions, com és el cas dels resultats dels cultius situats en parcel·les a l'aire lliure. A l'haver quantificat conreus de diferents parcel·les comercials, cal tenir en compte que alguns factors impossibles de controlar podrien interferir: la fertilitat de la terra, el tipus de reg, la gestió del mateix o l'adob utilitzat.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.