“La robòtica assistencial està cridada a ser la nova revolució”
El mercat ja disposa de més de cent robots industrials per comprar però encara no n’hi ha ap d’assistencials. Amb aquesta dada, el director de l’IRI Guillem Alenyà ha volgut posar de relleu que la robòtica assistencial encara és un mercat per explorar, en comparació a la industrial, que ja està molt desenvolupada. Reconeix que els hospitals i centres sanitaris ja estan acostumats a fer servir aquesta tecnologia però falta un més gran desenvolupament per part de les empreses per aconseguir començar a implantar-la.
Aquesta és una de les idees que Alenyà ha expressat aquest dijous al llarg de la IX Nit de la Robòtica, la trobada anual del sector, organitzada per la Comissió Indústria 4.0. Alenyà, que lidera un dels centres capdavanters en investigació en robòtica informàtica i industrial i també assistencial, veu, doncs, com una oportunitat tot aquest sector a desenvolupar, per les empreses i també per a Catalunya. Per això creu que tots els agents implicats, és a dir, els cuidadors, els centres sanitaris, els usuaris i l’administració, han de seure al costat dels experts en recerca per començar a definir “com ha de ser aquesta robòtica i què volem que faci”. Davant d’una més gran esperança de vida i, per tant, un envelliment de la població, Alenyà augura que “la robòtica assistencial està cridada a ser la nova revolució”.
Des d’ACCIÓ, Joan Romero coincideix amb Alenyà sobre l’oportunitat que suposa la robòtica assistencial per al teixit industrial català. En declaracions a Fulls d’Enginyeria, Romero ha manitestat que “Catalunya té un potencial molt gran i podem ser molt forts perquè es conjunta el coneixement tecnològic i la capacitat de testatge”. Creu que ACCIÓ i l’administració en general pot actuar per ajudar a executar projectes conjunts entre el sector d ela salut i les empreses de robòtica perquè el país es faci un lloc en aquest nou mercat, aprofitant així, l’atual ecosistema de robòtica industrial.
La trobada del sector, a punt pels deu anys
“Bethoven va escriure nou simfonies i la novena va ser la darrera, però nosaltres ja estem pensant en la desena”. Amb aquest símil musical, el director d’Enginyers Industrials de Catalunya, Pere Homs, ha donat el tret de sortida a la IX Nit de la Robòtica, la trobada del sector de la robòtica industrial i l’automatització que es reuneix cada tardor al Recinte Modernista de Sant Pau.
Davant d’un auditori ple de gom a gom, que ha demostrat ganes de fer xarxa, compartir coneixement i intercanviar experiències, Homs ha destacat el paper de la robòtica en els temps actuals en un ecosistema “dens i potent” com és el català que permet comptar amb empreses i professionals “de talent, líders en vendes, innovador, en ambició i amb ambició”. Homs, que també ha aprofitat el parlament per recordar i lamentar el conflicte entre Israel i Palestina.
El resum de l’any
Un robot aspirador que puja escoles, un cotxet autònom per a nadons, un robot com una mascota que fa realment de gos, un reciclador automàtic, llavis per petonejar-se a distància... Els assistents a la Nit de la Robòtica, tot i l’advertència l’edició anterior que amb vuit resums anuals “era suficient”, han pogut tornar a gaudir del particular resum de l’any que l’enginyer Carles Soler elabora amb el seu particular toc d’humor, sàtira i ironia. Soler ha recordat també algunes de les dades que dona l’AER i ha augurat un futur prometedor a la robòtica en el sector agrari. Veure si l'any vinent, els seus pronòstics s'han complert.