La robòtica, capaç de prevenir els delictes econòmics?

Des de fa anys, l'automatització en el món actual ja és més que una realitat. Ara, la pregunta que gran part de la societat es fa no és: sabrem adaptar-nos per aprofitar els avantatges de l'automatització i l'evolució tecnològica i evitar en la major part possible els inconvenients de la mateixa?

El conflicte entre la tecnologia i l'ocupació laboral és un debat que ja estava present dècades enrere. L'any 1948, concretament, Nobert Wiener, considerat un referent i pare de la cibernètica, ja va advertir d'aquesta problemàtica. No només això, sinó que també va suggerir que una possible solució podria ser la indemnització als ciutadans. Sense anar més lluny, l'any 2017, el periodista britànic Paul Manson va dir en tres dècades més, entre el 40 i el 50% dels treballs desapareixerien i passarien a ser automatitzats, referint-se, principalment, pel que fa a l'ocupació en el sector del comerç i d'oficines. I les xifres ho corroboren. Un estudi del 2017 ja senyalava que la intel·ligència artificial suposava un ingrés econòmic anual del 55%.

La revolució industrial i la mecanització agrícola ja va suposar un abans i un després a la societat. La maquinària va posar fi a molts treballs, però alhora, va crear molts d'altres, per la qual cosa la gent va decidir anar a viure a les ciutats. Ara, la situació no sembla ser la mateixa. L'automatització i l'evolució tecnològica poden afectar a tots els sectors, o inclús ja ho han fet, en major o menor mesura. A més de les feines d'oficina, l'automatització també ha afectat sectors com la sanitat, l'educació i inclús pot arribar a afectar el sector legal, periodístic, o de transport, entre altres. La intel·ligència artificial ja és capaç de fer treballs des del descobriment de processos legals. El mateix succeeix amb el periodisme, on un algoritme podria ser capaç de fer periodisme d'investigació amb més profunditat. I en la conducció, qui no s'ha parat a pensar que d'aquí a poques dècades els joves ja no hauran de treure's el carnet de conduir a causa de l'automatització dels vehicles?

Aquesta mateixa setmana, Nvidia, la companyia especialitzada en el desenvolupament d'unitats de processament gràfic, presentarà el desenvolupament del seu nou sistema que permetrà als robots aprendre a comportar-se a partir de l'observació d'un ésser humà.

Però, realment les conseqüències de l'automatització i l'evolució tecnològica són tan negatives com semblen? Les principals avantatges que presenta aquest fet serien l'augment de la productivitat, l'efectivitat i la millora continua. Però no oblidem que l'automatització permet dividir el fluix de treball en diferents parts, la qual cosa suposa que, tot i tenir capacitat d'actuació autònoma, requereixen una supervisió humana. A més, també permet la millora de l'anàlisi i la visibilitat i el control de tots els fluixos de treball. Dades que suposen eines per a la millora laboral; una millora a llarg termini que seria impossible d'assolir si no fos per la innovació i la creació humana.

I si diguéssim que els robots poden prevenir els delites econòmics? Si ens diguessin que podríem evitar casos de suborn, corrupció, apropiació indeguda, ciberdelictes, manipulació comptable i inclús l'abús d'informació privilegiada? Aquest hipotètic cas no és cap pel·lícula, ni és cap ficció; l'anàlisi massiu de dades permet, avui dia, detectar abusos dels treballadors. I així ho fa Forensic de KPMG, l'empresa encarregada d'establir els mecanismes necessaris per a evitar que es produeixin fraus fiscals. I ara, seguim pensant que la major part de les conseqüències de l'automatització són negatives per a la societat?

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.