La solidesa de la internacionalització de l’economia espanyola millora un 7,4% el 2022

L’Índex de Solidesa de la internacionalització (ISI), elaborat per Amec se situa en els 7,36 punts sobre 10 el 2022, cosa que suposa un 7,45% més que l’any anterior. Són unes dades impulsades pel bon comportament de l’Indicador d’Inversió a l’Exterior i el d’Establiments a l’Exterior, així com l’Indicador de Pes a les Exportacions en el PIB, que mostra un sector potent i que aporta solidesa a l’economia espanyola.

L'Indicador d'Inversió Pública es manté a nivells especialment baixos malgrat ser el 2022 l'any clau d'aplicació dels Fons Next Generation. "Davant la gran transformació que ha de dur a terme el sector productiu, es precisa més que mai una col·laboració públicoprivada exemplar", ha demanat el director general d'Amec, Joan Tristany. Per Tristany, aquest bon comportament de l’ISI no “ha de sorprendre” que ja que reflecteixen que la recuperació de l’economia espanyola s’ha fonamentat en el sector exterior.

El conjunt d'indicadors forts (quota mundial, pes en el PIB, exportacions, valor unitari exportacions, cadenes de valor, implantació a l'exterior, etc.) mostren que Espanya compta amb una indústria i un sector exterior “potents i molt ben posicionats a escala mundial”. Per Tristany es reafirma el paper clau de la indústria i el sector exterior en l’economia espanyola, brindant-li solidesa, diu Tristany. També és positiu l’Indicador d’Intensitat Tecnològica, que mostra l’esforç que estan realitzant les empreses industrials per aplicar innovació, en un moment clau de transformació del sector productiu, en línia amb la digitalització, l'evolució cap a la Indústria 4.0 i l'adopció dels canvis necessaris per assegurar la sostenibilitat.

En canvi, l'Indicador de Base Exportadora, l'Indicador d'Exportadors Regulars i l'Indicador de Diversificació Empresarial hi contribueix negativament. “Tenim menys empreses que exporten de forma regular i hi ha una major concentració de les exportacions en les 500 primeres empreses”, alerta Tristany, Segons el director general d’Amec, aquest fenomen respon al procés de concentració empresarial que s’està produint amb l’absorció d’algunes petites activitats per part d’altres que guanyen dimensió. Per Tristany, tot i que les empreses “guanyen múscul”, es pot estar donant un escenari de futur “amb una menor base exportadora”.  

Tot això és possible malgrat que existeixen cada vegada més dificultats per a l'activitat internacional, a causa de la complexitat del nou entorn geopolític, com mostra l'Indicador de Barreres. Un altre indicador feble és el d'Inversió Pública, tot i ser el 2022 un any clau en l'aplicació dels Fons Next Generation. "L'esforç d'anticipació i adaptació que està fent la indústria i el sector exterior és admirable. Per això, i davant la gran transformació que ha de dur a terme el sector productiu, es precisa més que mai una col·laboració públic-privada exemplar, acompanyada d'una nova llei i de recursos, per dotar el teixit de totes les eines necessàries perquè pugui continuar exercint el seu paper de tractor de l'economia", ha afirmat el director general d'Amec.

L'ISI, índex creat per Amec el 2015 i que s'actualitza cada any, té com a objectiu recollir de forma sintètica la fortalesa i la internacionalització i observar l'evolució d'aquesta solidesa. Tradicionalment, la internacionalització s'havia mesurat de forma separada a partir d'aspectes com el volum d'exportacions. L'ISI, en canvi, avalua un total de 19 indicadors, com el nombre d'empreses exportadores regulars i de les implantades a l'exterior o la concentració empresarial i sectorial de les exportacions. 

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.