La Torre del Rellotge celebra 250 anys

L'any 2022 se celebra el 250è aniversari de la inauguració de la icònica Torre del Rellotge. L'edifici és l'element arquitectònic més antic del Port de Barcelona i un dels més importants del patrimoni portuari municipal. Originalment, era un far que es va inaugurar l'any 1772, però a causa de l'evolució territorial del Port i l'aparició de nous fars, es va transformar en un rellotge l'any 1911.

La instal·lació del rellotge de quatre esferes va canviar, no només l'aparença, sinó també la funcionalitat de l'emblemàtic edifici i servia per donar hora als navegants, vianants i treballadors del port. La conferència en el marc de la celebració, a càrrec de Xavier Auroux Poblador, enginyer industrial amb postgraus en finances per ESADE i Direcció General a l'IESE, fa un recorregut per la història d'aquest emblema de la ciutat. Auroux explica que Barcelona, fins al segle XVIII, depenia de manera natural de les llengües de sorra. La solució de les autoritats de l'època va ser allargar els dics per evitar l'entrada secular de sorres i sediments l'any 1754. En aquests dics es va decidir construir una torre fixa pel seu ús marítim, la que avui dia coneixem com la Torre del Rellotge. Les obres van acabar l'any 1772. Per evitar l'entrada de sorra, es va prolongar l'espigó, i la construcció va quedar al bell mig del port.

El ponent també ha parlat sobre la contribució de la Torre en la creació del sistema mètric i que dues avingudes, Meridiana i Paral·lel, s'interaccionen exactament a l'edifici com a punt de referència. El 1903 es va decidir derruir l'edifici, però finalment el 1905 es va indultar per decisió dels vocals de la Junta del Port. El 1911 s'hi va instal·lar el primer rellotge instal·lat i en manteniment per José Besses, membre de la Reial Acadèmia de la Ciència. La cúpula era d'estructura lleugera i l'objectiu del rellotge no era exclusivament marítim, sinó portuària. La segona maquinària del rellotge va ser restaurada i s'ubica al vestíbul interior de la Torre del Rellotge, amb el propòsit de reivindicar el patrimoni del Port.

La pèrdua de la necessitat d'un rellotge a la Torre va ser a causa de la popularització dels de polseres, cada vegada més assequibles per la població. Els rellotges públics van passar a ser un element d'arquitectura industrial i símbols de la ciutat. La darrera fase ha estat la integració de l'edifici plenament a l'espai públic de Barcelona. Tot i que als darrers anys el recinte on es troba la Torre ha estat restringit, s'han desenvolupat diversos plans del port vell a l'àmbit del moll de pescadors per permetre l'accés lliure, com és el Projecte Moll de Pescadors proposat l'any 2011. Les obres per construir una nova llotja de pescadors al Port ja s'han posat en marxa i s'espera que estiguin enllestides per l'any 2024.

Amb la celebració de l'aniversari, el Port de Barcelona ha portat a terme diverses actuacions, de les quals podem destacar la festa de celebració en la qual va participar el president del Port, Damià Calvet, i el reconegut historiador marítim, Joan Alemany. També s'ha fet una exposició pública sobre l'evolució de la Torre al Portal de la Pau. Així mateix, s'han organitzat diverses visites a l'edifici, sempre amb prèvia autorització, per l'interès públic que suscita.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.