La UPC i el SEM col·laboren per a la coordinació de drons a Catalunya

La Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) han signat un conveni de col·laboració per crear una plataforma tecnològica que faciliti la gestió i coordinació de les operacions de drons dins l'espai aeri de Catalunya. L'acord formalitzat té com a objectiu millorar la seguretat i l'eficiència de les operacions amb drons, especialment en l'àmbit de les emergències sanitàries.

TELEGRAM

 

La signatura del conveni ha comptat amb la presència del rector de la UPC, Daniel Crespo, i la directora del SEM, Anna Fontquerni i Gorchs, acompanyats de diversos responsables institucionals, com el director mèdic del SEM, Jorge Morales, i el cap dels Serveis Especialitzats i Extraordinaris, Joan Carles Gómez. També han participat Enric Pastor, professor de l'Escola d'Enginyeria de Telecomunicació i Aeroespacial de Castelldefels (EETAC) i investigador del Laboratori de Drons de la UPC.

A Catalunya, hi ha un centenar d'infraestructures aeronàutiques, incloent-hi aeroports, heliports i petits aeròdroms, gestionades per diverses agències i entitats. L'operativa dels drons en aquest espai aeri requereix una coordinació precisa entre els gestors d’aquestes infraestructures i els operadors de drons per garantir la seguretat de les missions, en especial les relacionades amb els serveis d’emergència.

El SEM és responsable de gestionar la coordinació dels vols de drons en els 18 heliports sanitaris de Catalunya, on també operen helicòpters medicalitzats. Aquest acord ha buscat garantir que les operacions amb drons no interfereixin amb l'activitat de l'heliport ni amb les altres missions d'emergència, com les que realitzen els Bombers de la Generalitat, Salvament Marítim o els cossos policials.

Plataforma de gestió digital

Amb l'increment exponencial del nombre de drons a Catalunya, cal establir un control més estricte sobre aquestes operacions. Per això, la UPC, mitjançant el seu grup de recerca ICARUS i el Laboratori de Drons, està desenvolupant una plataforma que digitalitzarà i automatitzarà els processos de coordinació dels vols de drons, millorant l’eficiència de la gestió i reduint la necessitat d’intervenció manual.

Aquesta plataforma pionera permetrà minimitzar els processos administratius, maximitzar l'accés a la informació, automatitzar les accions i mantenir un alt nivell de flexibilitat per gestionar els escenaris de coordinació més complexos. A més, el conveni ha obert la porta a futures col·laboracions en altres projectes de recerca i innovació en l’àmbit dels drons, especialment en l’àrea de comunicacions mòbils i automatització d'operacions a través de la integració dels drons en l'espai aeri U-space.

Amb aquesta iniciativa, la UPC i el SEM pretenen impulsar la seguretat, l'eficiència i la innovació tecnològica en el sector dels drons a Catalunya, aportant solucions de coordinació clau per a l’ús d’aquestes aeronaus no tripulades en situacions d'emergència sanitària.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.