La UPC i Vueling testegen al laboratori el futur combustible dels avions
L’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i la companyia aèria Vueling han establert un acord de col·laboració inèdit a l’Estat per investigar els combustibles sostenibles per a l’aviació (SAF). El projecte, que combina coneixement científic i expertesa industrial, pretén accelerar la transició energètica del sector aeronàutic.

En el marc d’aquesta iniciativa, el grup de recerca TUAREG (Turbulence and Aerodynamics in Mechanical and Aerospace Engineering Group) de la UPC ha posat en funcionament un banc d’assaig amb turborreactors de laboratori per testar diferents tipus de SAF. Aquestes proves busquen avaluar el rendiment d’aquests combustibles alternatius, la seva compatibilitat amb motors d’avions actuals i el seu potencial de reducció d’emissions.
La col·laboració va ser presentada en un acte institucional celebrat a les instal·lacions de l’ESEIAAT, amb la presència de Franc Sanmartí, director de sostenibilitat de Vueling, Jordi Voltas, director del centre universitari, Joan Salvador, regidor de l’Ajuntament de Terrassa, i diversos membres del grup TUAREG, entre ells els investigadors Manel Soria, Arnau Miró i Jaume Sala.
Durant l’acte, es va posar en relleu el caràcter pioner d’aquesta aliança. Segons Manel Soria, responsable del projecte i membre del grup TUAREG, “estem treballant per mesurar les diferències de comportament dels motors quan utilitzen combustible convencional (JET A-1) i quan funcionen amb SAF. Volem entendre com afecten a l’empenta, al flux d’aire i combustible, a la temperatura i, en última instància, a la durabilitat del motor.”
Els assajos s’han iniciat amb tres combustibles: el JET A-1, el SAF sintètic i el SAF orgànic. El primer és el carburant d’aviació convencional, mentre que el SAF sintètic es produeix mitjançant CO₂ capturat de l’aire i hidrogen verd, i pot reduir les emissions fins a un 100%. El SAF orgànic, per la seva banda, s’elabora a partir de residus com els purins ramaders o plantes resistents com el guaiule, i representa una aposta per a l’economia circular i l’aprofitament de recursos locals.
Aquest enfocament múltiple permetrà determinar quin tipus de combustible ofereix millors resultats segons criteris com la sostenibilitat, la disponibilitat de matèries primeres o la facilitat de producció.

Un repte estratègic per a Catalunya
Des de Vueling, el compromís amb la sostenibilitat és ferm. Franc Sanmartí ho té clar, “el combustible sostenible és una peça clau per descarbonitzar l’aviació. Ja s'utilitza en l'àmbit comercial, però cal augmentar-ne la producció i la recerca. Acords com aquest són fonamentals per accelerar-ne el desenvolupament i arribar a temps als objectius climàtics europeus.”
La importància d’aquest tipus d’iniciatives transcendeix l’àmbit acadèmic. Un estudi elaborat per la consultora PwC per encàrrec de Vueling estima que el desenvolupament de la indústria del SAF a Catalunya podria aportar 10.640 milions d’euros al PIB i generar més de 41.600 llocs de treball. Es tracta, doncs, d’una aposta amb un fort impacte econòmic, social i ambiental.
Amb aquest projecte, l’ESEIAAT reforça el seu paper com a centre de referència en enginyeria aeronàutica i innovació tecnològica. L’expertesa del grup TUAREG i el compromís amb la recerca aplicada permeten que la universitat esdevingui un agent actiu en la transformació de l’aviació cap a models més sostenibles.
“El nostre objectiu final”, conclou Soria, “és contribuir a identificar els tipus de SAF més eficients i sostenibles, i també les tecnologies de producció que millor s’adaptin a les característiques del nostre territori. Això ens ajudarà a avançar cap a un model de transport aeri més verd i responsable.”