FGC i Alstom impulsen un transport sostenible amb trens cada 15 minuts a l’Aeroport
El municipi de Santa Perpètua de Mogoda s’ha convertit en l’escenari d’un projecte estratègic per a la mobilitat del futur: la construcció del nou taller de manteniment dels trens Coradia Stream, que operaran la nova línia ferroviària de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) entre Barcelona i l’Aeroport. El centre, gestionat per Alstom, forma part d’una inversió a llarg termini que reforça l’aposta per un transport públic eficient, accessible i respectuós amb el medi ambient.
El taller s’ubicarà als terrenys adjacents a la fàbrica d’Alstom, en un espai de 3.500 m², i donarà servei durant 15 anys a la nova flota de deu trens fabricats també al mateix centre industrial. El complex inclourà dues vies de manteniment, tallers auxiliars, oficines, magatzems i altres instal·lacions complementàries com un túnel de rentat, una subestació de tracció i una zona per al tornejat de rodes.
Aquestes obres, executades per Comsa, afectaran una superfície total de 12 hectàrees, on també es construiran nous accessos viaris, connexions ferroviàries amb la xarxa d’Adif i espais segregats per a facilitar les operacions logístiques de la fàbrica.
Compromís industrial i territorial
Durant l’acte institucional d’inici d’obres, el president d’FGC, Carles Ruiz Novella, i la directora general, Alicia Valle Cantalejo, van visitar les instal·lacions juntament amb el president d’Alstom Europa, Gian Luca Erbacci, i el president d’Alstom Espanya i Portugal, Leopoldo Maestu.
Aquest últim va destacar el pes estratègic del projecte, dient que “amb més de 1.100 treballadors directes, el centre industrial d’Alstom a Barcelona és una referència mundial. Aquest nou taller és un exemple clar del nostre compromís amb Catalunya, la nostra aposta per la sostenibilitat i la voluntat de continuar oferint solucions innovadores al costat dels nostres clients”.
FGC preveu que la nova línia ferroviària comenci a operar a finals del 2025, amb una freqüència de pas cada 15 minuts i un temps estimat de viatge de només 20 minuts entre Passeig de Gràcia i la Terminal 1. La línia, de 22,7 km i 9 estacions, oferirà una alternativa ràpida, còmoda i ecològica per accedir a l’Aeroport des del centre de la ciutat.
Els trens Coradia Stream incorporen avenços pensats per millorar l’experiència de l’usuari. Amb capacitat per a 656 passatgers, disposaran d’accés sense esglaons des de l’andana, rampes automàtiques per a persones amb mobilitat reduïda, espais per a equipatge i pantalles panoràmiques amb informació del servei ferroviari i dels vols.
Durant la visita a la planta de producció, els representants institucionals van poder veure de prop l’estat de fabricació dels dos primers cotxes del primer tren, que avancen segons el calendari previst.
Catalunya, referent en mobilitat ferroviària
Amb més de 150 anys de presència a Catalunya, Alstom reafirma la seva posició com a actor clau del sector ferroviari a la regió. El seu centre de Santa Perpètua és l’únic de fabricació de material rodant del territori català i acull també activitats d’enginyeria de senyalització, recerca, electrificació i serveis clau en mà.
Aquest projecte consolida l’eix Barcelona–Aeroport com un model de mobilitat intel·ligent i connectada amb els estàndards internacionals més exigents. Tal com ha assenyalat Ruiz, “aquesta nova connexió ens situa al nivell dels millors aeroports del món pel que fa a l’accessibilitat ferroviària. Però, sobretot, és una aposta pel transport públic i pel futur sostenible del nostre país.”