La vitrina refrigerada que estalvia energia i malbaratament

Sovint, les vitrines refrigerants de mercats i supermercats guarden aliments que s’enfosqueixen i es ressequen. Això passa perquè en aquestes vitrines estàndard es refrigera el producte alimentari per contacte i, per tant, l’aire fred passa a la carn, embotit o peix emportant-se la humitat que habitualment és del 65%. L’enginyer industrial Xavier Prió se n’ha adonat i ha ideat un nou sistema de vitrina refrigerada que refrigera per convecció a través d’una cortina d’aire que circula per damunt dels productes i hi arriba sense velocitat. En conservar la humitat relativa, al voltant del 90%, els productes (la carn, el peix, el formatge o altres) es mantenen molt més frescos, allunyats dels bacteris i sense fums ni pols, gràcies tot a la cortina d’aire que es una barrera invisible.

Prió, que es dedica als projectes d’espectacles i música, auditories de prevenció de riscos laborals i informes pericials, ja ha patentat aquest producte a setze països – i cobreix el 50% de la població mundial-  i ha començat a treballar la cerca d’inversors per tirar-ho endavant i comercialitzar-ho. L’enginyer ho explica com una “innovació en l’exhibició i conservació dels productes frescos” i en destaca els beneficis per als clients i pels consumidors finals que poden gaudir d’un producte de més bona qualitat.

És conscient, però, que els fabricants són conservadors i els costarà incorporar un nou producte al mercat però està convençut que per al client final, els mercats o supermercats, és un sistema que els generarà estalvis considerables i, de retruc, majors beneficis. En energia, els càlculs de Prió són del 37%, cosa que inclou l’estalvi energètic per infiltració, l’estalvi energètic per calor latent i l’estalvi energètic per refrigeració òptima. La cortina d’aire, explica Prió, impedeix l’entrada d’aire exterior, fet que produeix l’estalvi energètic que assegura Prió i que ha certificat amb enginyers externs en la seva vitrina fabricada per a demostracions que té a Rubí.

vitrina

 

L’estalvi energètic per refrigeració òptima se situa al voltant del 12% per la conservació dels productes a la seva temperatura idònia de conservació, cosa que en les vitrines estàndard només passa en les que tenen diferents circuits de refrigeració independents (divisions del circuit refrigerant). “És l’únic sistema de refrigeració que integra diverses zones de temperatura en una vitrina totalment independents en base a un únic evaporador que es troba dividit externament sense tallar el circuit refrigerant ”, destaca l’enginyer.

A més a més, entre els avantatges que recalca Prió, també hi ha una reducció de les minves  del 2% i, per tant, menys malbaratament alimentari, i alhora, un 25% més de vendes gràcies a una millor conservació i imatge dels productes alimentaris (HR 90%). Segons l’enginyer, “una millor conservació del producte significa una millor qualitat, més bon color i olor” i, per tant, més bona imatge, una situació que directament incideix en les vendes.

Les dificultats del sector

Tot i que Prió està convençut que aquest nou sistema patentat pot afavorir els comptes de mercats i supermercats, està trobant certes reticències al sector per invertir en la nova vitrina refrigerada. Amb els càlculs que ha elaborat, una vitrina de set metres lineals, amb fabricació en sèrie, podria tenir un cost de 10.390 euros (+IVA), un import que amb l’estalvi econòmic que comporta l’estalvi energètic, l’estalvi per minves i l’increment de vendes, està amortitzat amb només tres mesos. Si s’aposta per la fabricació a mida, l’import puja aproximadament fins als 39.390 (+IVA) i s’amortitza amb menys d’un any.

Avantatges més enllà dels estalvis

El projecte de Prió compta amb altres avantatges. Segons explica l’enginyer, les vitrines que proposa obren la possibilitat d’eliminar o reduir càmeres de fred exteriors, permeten posar més superfície de venda al públic en locals amb espai limitat i optimitzen l’espai disponible. De cara als mercats municipals, creu que apostar per aquest tipus de vitrines, diferents a les estàndards, també els suposa estalvi d’espai i més flexibilitat en el disseny. En destaca, també, que aquestes vitrines requereixen menys canonades i menys components i, per tant, menys averies i revisions versus les vitrines estàndards amb divisió del circuit refrigerant.

Tot i que la vitrina que ha dissenyat Prió està pensada per a la conservació d’aliments, també pot tenir altres utilitats com ara les cabines biològiques refrigerades ja que protegeix la integritat de les mostres i reactius i permet combinar l’àrea de treball amb la cortina d’aire i una càmera de conservació i/o congelació interna. En aquest cas, és un estalvi de temps i mà d’obra amb garantia de seguretat i asèpsia.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.