L'economia circular genera 33.000 llocs de treball i el 4,6% del PIB de Catalunya

A Catalunya hi ha actualment 626 empreses que es dediquen a desenvolupar solucions o tecnologies vinculades a l’economia circular, un 60% més que fa cinc anys. És una de les conclusions de l’estudi L’economia circular a Catalunya elaborat per ACCIÓ que s’ha presentat aquest dimarts.

Segons l’informe, que subratlla el creixement i la importància del sector per a l’economia catalana, les empreses que s’hi dediquen generen 33.000 llocs de treball directament vinculats a l’economia circular i una facturació d’11.014 milions d’euros, gairebé el triple de la detectada fa cinc anys i que representa el 4,6% del PIB de Catalunya.

L’estudi conclou que el 93% del teixit empresarial d’aquest àmbit a Catalunya són pimes i que un 60% compta amb un component tecnològic rellevant. Es dediquen principalment a la recuperació de valor (51% del total), és a dir, companyies especialitzades en el reciclatge i valorització, consultores, enginyeries o empreses auxiliars que aporten equipaments, tecnologies o serveis per implementar aquestes solucions. Amb el 42% del total també destaquen les que treballen en l’àmbit del disseny circular de productes o serveis, que són consultores, empreses que desenvolupen nous materials o productes per a l’economia circular o proveïdors d’energies renovables. Finalment, amb el 7% del total, les especialitzades en la reparació i preparació per reutilitzar els productes.

Radiografia de l’economia circular catalana

Per sectors, les empreses que ja estan incorporant models circulars en els seus processos de producció són: l’agroalimentari (22% del total), el tèxtil i moda (10%), la construcció (9%), els proveïdors de metall (7%), l’embalatge (7%), la indústria farmacèutica i cosmètica (7%), l’hàbitat (6%), els béns d’equipament (5%), la higiene i neteja (4%) i la mobilitat i automoció (4%).

L’informe també destaca la presència d’un ecosistema de suport a aquest àmbit a Catalunya format per universitats, escoles de negoci, organitzacions empresarials, iniciatives territorials, clústers, centres tecnològics, associacions i congressos especialitzats. De fet, Catalunya va acollir aquest 2021 la cinquena edició del Circular Economy Hotspot, un dels esdeveniments del sector referents a Europa.

Per la directora general d’Indústria i consellera delegada d’ACCIÓ, Natàlia Mas i Guix, les empreses sostenibles són més “eficients”, tenen una proposta “diferencial” de base innovadora i un millor posicionament als mercats globals. Així, Mas assegura que és el moment de construir un nou model econòmic que sigui més “resilient, pròsper, innovador, sostenible i generador d’ocupació de qualitat”.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.