L'efecte de l'excepció ibèrica a la competitivitat de les pimes

Durant l'última dècada els preus de l’electricitat a Espanya han estat sempre per sobre de la mitjana europea i han marcat una tendència ascendent. Però després del substancial increment de preus marcat pels efectes de la guerra d'Ucraïna, del 2022, l'estat espanyol va aconseguir situar els preus per sota de la mitjana europea (0,13 €/kWh a Espanya vers 0,21 €/kWh a la UE al primer semestre del 2023) gràcies a l'excepció ibèrica. Són dades de l'estudi Preus de l’electricitat a Europa del 2022-2023 que ha elaborat PIMEC i que constaten que l’abaratiment de l’electricitat va impulsar les exportacions d’energia elèctrica, especialment en els moments on el preu del gas era més elevat.

L’informe també assenyala que, de forma generalitzada, els preus de l’electricitat descendeixen a mesura que s’incrementa el consum a tots els països europeus, amb independència si s’observen els preus amb impostos no desgravables i sense. Tanmateix, s’ha vist que a tots els països analitzats, els impostos incrementen la discriminació de preus entre segments de consum, és a dir, hi ha més diferències. Això afecta particularment les pimes, que han patit increments dels preus més que proporcionalment als preus de la mitjana. L’estudi també revela que Espanya ha aconseguit reduir el consum, dades que no són aplicables a altres països europeus.

El president de PIMEC, Antonio Cañete, ha insistit que l’excepció ibèrica “ha permès canviar l’esquema de preus d’Espanya, millorant la productivitat i la competitivitat empresarial, especialment de les pimes”. El president de la Comissió d'Energia, José Enrique Vázquez ha afegit: “el que se’ns ha venut com una excepcionalitat, hauria de ser la normalitat a la península Ibèrica”. Vazquez creu que aquesta excepció reflecteix la realitat dels preus de l'energia de la península ibèrica. Per això, des de la patronal, reclamen mesures perquè les pimes catalanes i espanyoles puguin continuar sent igual de competitives que les europees.

PIMEC ha defensat la necessitat de potenciar l’eficiència energètica de les pimes davant les seves dificultats per accedir a recursos que els facilitin desenvolupar capacitats. A més, ha destacat la importància d’accelerar la implantació de totes les energies renovables. A l'estudi també es manifesta l’optimització de la contractació i es constata que moltes pimes encara paguen el triple en les factures perquè ningú les revisa, cosa que no passa a les grans empreses, ja que tenen algú especialitzat contractat per fer aquesta tasca. 

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.