“L’empatia d’una dona aporta molt valor als equips”

Després de nou anys als països nòrdics, l’enginyera industrial Anna Rivera Jové va decidir tornar a casa, a Catalunya. Ho va fer amb una experiència professional a Siemens i amb les ganes de “sortir de la zona de confort” per crear la seva pròpia empresa. És Youwind Renewables, una companyia que es dedica als parcs eòlics marins i des d’on Rivera aporta la seva trajectòria professional a Siemens. Quan ho va anunciar, els seus superiors no podien creure que feia aquest “salt a la piscina” i deixar les bones condicions que havia aconseguit en la seva posició. Però ella estava convençuda que tenia ganes “d’aixecar el país correcte”.

Amb la xerrada "Enginyeria i dona: viatge cap a l'emprenedoria" Rivera ha inaugurat aquest dijous el curs acadèmic a l’ETSEIB, l’escola que la va formar, amb una conferència on ha animat els estudiants actuals a emprendre. Considera que l’emprenedoria li ha donat l’oportunitat “de tornar a ser una nena, de saber què escollir”, una vessant que no li ha donat la feina en grans empreses. “L’emprenedoria és saltar de caixa en caixa”, diu Rivera Jové. Youwind ja té quatre anys i sis treballadors i forma part d’un sector que segons Rivera està “en auge absolut”. I de fet, reconeix que hi ha certa manca de professionals que tinguin coneixements de vent. “Les empreses estan contractat joves que saben que un molí de vent té tres pales”. Per això, ha animat els responsables de la UPC a aprofitar els grups i estaments actuals per tirar endavant projectes d’energia eòlica marina. “El més difícil, ho teniu”, ha assegurat.

Una promoció accelerada gràcies a la maternitat 

Rivera Jové Va fer el salt a Suècia amb un Erasmus. La intenció – i el que va dir a la seva mare- és que s’hi estaria sis mesos. Però va enllaçar la carrera amb un doble màster entre Suècia i Dinamarca que assegura que la van ajudar a saber què volia fer exactament. “Per tenir èxit a la vida has de tenir molt clar el teu propòsit”, diu. I el seu va ser la transició ecològica i l’energia eòlica. De fet, explica que els seus inicis de tècnica va poder presenciar els primers “monstres” d’eòlica marina.

anna rivera verticalAl cap d’un temps la van promocionar. Però no de qualsevol manera. Explica que quan la va convocar el seu cap era a l’hospital fent-se la seva primera ecografia a les dotze setmanes d’embaràs. Va tremolar quan va rebre la proposta i, per ser honesta, va dir que estava embarassada. El cap la va felicitar i li va ser, també, honest, advertint-la que l’embaràs canviava la decisió: la promoció havia de ser més ràpida perquè tingués temps de fer l’estratègia i tornar del permís de maternitat, amb l’equip rodat.  “Creia que hi havia una càmera oculta”, bromeja Rivera. Va poder tenir cura deu mesos exclusivament de la seva criatura i quan va tornar, va veure que l’estratègia estava executada al 90%. “Una història d’èxit”, reconeix.

Però no tot són “flors i violes”. De fet, explica que al cap d’un temps de liderar dues oficines li van posar un company per agafar la secundària. A l’iniciar l’entrenament de la posició i per un error de recursos humans, Rivera va poder saber el salari del seu company i la diferència era “abismal”. Va demanar arreglar el procés a l’empresa i així ho van fer. “No t’has de deixar trepitjar, i menys quan saps que fas bona feina”.

Rivera destaca que ha pogut créixer – i abans dels trenta anys- en una empresa que valorava la diversitat, entre elles la de gènere. “L’empatia d’una dona aporta molt valor als equips”, assegura. I en projectes d’innovació, afegeix, “és clau”.

La inauguració del curs

Rivera ha fet aquesta exposició durant l’acte d’inauguració del curs acadèmic a l’ETSEIB, un esdeveniment que també ha reconegut els millors expedients acadèmics tant de grau com de màster. L’estudiant Josep Gomis s’ha endut el Premi al Millor Expedient Acadèmic de Doble Màster ETSEIB que patrocina Enginyers Industrials de Catalunya. Li ha lliurat el secretari de la institució, Pere Roca. Nil Ferrara, per la seva banda, s'ha emportat el Premi al Millor Expedient Acadèmic del Grau en Enginyeria en Tecnologies Industrials de l’ETSEIB, patrocinat per Caixa d'Enginyers. 

nil

 

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.