L’enginyeria i el lideratge darrere la Copa Amèrica

Barcelona tornarà a acollir un gran esdeveniment esportiu aquest 2024. Serà la seu, entre l’agost i l’octubre, de la 37a edició de la Copa Amèrica de Vela, una competició on la tecnologia i l’enginyeria són clau per als participants. De fet, la meitat dels integrants dels equips són enginyers, una dada que demostra la importància d’aquest perfil per a poder aspirar al trofeu. Però l’enginyeria també és una peça imprescindible per a l’organització d’aquesta cita: ha estat una dona enginyera, Aurora Catà, qui ha liderat les gestions per aconseguir que Barcelona sigui la seu d’aquesta gran cita de la vela.

Aquest és el rerefons de ‘Copa Amèrica: l’èxit de l’enginyera’, una jornada que organitza Enginyers Industrials de Catalunya pel pròxim 14 de març. En declaracions a Fulls d’Enginyeria, la presidenta de la Comissió de Lideratge Empresarial, Maria Àngels Sebastià, ha explicat que no es volia deixar “escapar l’oportunitat” de parlar d’enginyeria davant d’un esdeveniment d’aquesta magnitud que implica no només molts equips sinó també moltes institucions i empreses. “No deixa de ser un èxit de lideratge, l’organització”, destaca Sebastià, “que ha capitanejat Aurora Catà”. Catà, actual vicepresidenta d'America's Cup Events Barcelona ha permès, precisament, accionar els engranatges necessaris de la col·laboració publicoprivada per activar la candidatura guanyadora i planificar i executar l'esdeveniment.

Per completar aquesta visió amb el vessant més tècnic, la jornada compta amb Roger Frigola, Optimization Engineer de l’equip Emirates Team New Zealand, defensor del títol i Anna Mir, CFD Engineer d’INEOS Britannia. Són dos enginyers formats a casa nostra que desenvolupen la seva trajectòria professional d’èxit en un àmbit totalment internacional.

L’objectiu de la jornada és difondre també la tecnologia que hi ha darrere un esdeveniment així i permetre comprovar l’enginyeria que hi té cabuda. “L’enginyera és molt important”, recalca Sebastià, “la tecnologia fa que guanyi un o altre”.

Enginyeria, lideratge i 8-M

La jornada s’emmarca en els actes que Enginyers Industrials de Catalunya organitza al voltant del 8-M. En un sector força masculinitzat i en un àmbit amb encara poques dones, tant la Comissió d’Equitat, Tecnologia i Futur, com la Comissió de Lideratge Empresarial han volgut dotar de “normalitat” i “visibilitat que hi ha moltes dones en el rol d’enginyeria i lideratge”. Així ho resumeix Sebastià que recorda que no serà una jornada reivindicativa, sinó que es vol posar el focus al fet que hi ha moltes dones enginyeres liderant projectes ambiciosos com aquest.

L’escenari, l'IMAX del Port Vell

En aquesta ocasió, Enginyers Industrials de Catalunya trasllada l’acte a la seu oficial de la competició, la sala IMAX del Port Vell. Allà, els assistents podran gaudir d’una experiència 100% immersiva amb la projecció de la història de la competició centenària amb el curtmetratge One Hell of a Battle. Els organitzadors aspiren a omplir l’auditori amb enginyers i enginyeres que es dediquen a l’alta direcció, a directius – enginyers o no- d’empreses industrials i als estudiants d’enginyeria que podran comprovar la projecció que pot tenir la seva trajectòria professional. La presidenta de la Comissió té clar el repte que es proposen: “volem que els assistents reforcin l’orgull de ser enginyers”.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.