Les enginyeres Elena García Armada i Nuria Espallargas, finalistes de l’European Inventor Award

L’enginyera industrial Elena García Armada i l’enginyera metal·lúrgica Nuria Espallargas ha estat nominades a l’European Inventor Award 2022 de l’Oficina Europea de Patents (OEP). García Armada ha estat finalista pel seu treball pioner en exoesquelets pediàtric, mentre que Espallargas, al costat de Fahmi Mubarok, ho han estat per un nou procés que permet utilitzar materials ceràmics que no tenen punt de fusió a altes temperatures amb la finalitat de ser projectats sobre components industrials, com per exemple, els motors a reacció dels avions o els frens d’automòbils o trens.

Els primers exoesquelets per a infants

Elena García Armada, primer plaGarcía Armada, experta en robòtica, va començar a desenvolupar el primer exoesquelet ajustable del món per a infants després de saber que no existia aquesta solució, malgrat que els exoesquelets existissin des de 1960. El seu objectiu ha estat millorar l’esperança de vida i el benestar mental de milions de pacients joves.

Fins el 2009, García es va centrar en els exoesquelets per als treballadors de la indústria pesada. Però la història d’una nena, la Daniela, li van fer canviar l’enfoc i es va posar a treballar amb un vestit ajustable de titani, connectat a una bateria i a una xarxa de motors amb sensors, software i maquinària. Són components que funcionen com articulacions mecàniques que s’ajusten al cos i magnifiquen els moviments suaus al mateix temps que s’adapten al moviment de cada nen a mesura que avança la seva rehabilitació. Per tant, permet un tractament personalitzat. L’exoesquelet es pot ajustar a un nen, generalment entre 3 i 10 anys, en menys de vuit minuts, i per tant, poden caminar durant les sessions de rehabilitació muscular.

Des de 2013 que García Armada fa proves i diversos nens han pogut caminar per primera vegada, cosa que els genera benestar mental i es tornen més sociables. Per donar resposta a totes les sol·licituds que va rebre per ajudar famílies d’arreu del món, l’enginyera va fundar Marsi Bionics i va començar a industrialitzar prototips i a fer assajos clínics. Va patentar dos models i ja ha pogut començar a comercialitzar-lo ella mateixa.

Descobriment innovador

Nuria Espallargas al laboratoriPer la seva banda, la química i enginyera de materials Nuria Espallargas, al costat del també científic de  materials Fahmi Mubarok, han descobert un nou procés que permet utilitzar materials ceràmics que els manca un punt de fusió a altes temperatures, amb l’objectiu de ser projectes sobre components industrials. Són uns recobriments ceràmics innovadores per projecció tèrmica estan dissenyats per prolongar la vida útil dels components dels components utilitzats en diverses aplicacions industrials, ja que els protegeix millor del desgast i l’exposició química. Es creu que els primers usos industrials siguin en frens d’automòbils o trens, eines i equips de fabricació de vidre, equips utilitzats per l’extracció de metalls, i en un proper projecte amb l’Agència Espacial Europea, que provarà com aquests recobriments poden resistir l’abrasió a l’arena de la Lluna i Mart.

Espallargas i Mubarok estan nominats a la categoria ‘PIME’, el guardó que reconeix inventors en petites i mitjanes empreses. Han estat capaços de descobrir que les partícules de carbur de silici tenen la capacitat de protegir el carbur de silici de l’exposició a altes temperatures i, al mateix temps, unir el carbur de silici per crear un recobriment’.

El premi

L’European Inventor Award és un dels premis d’innovació més prestigiosos d’Europa. Finalistes i guanyadors són seleccionats per un jurat independent format per antics finalistes del premi. L’Oficina Europea de Patents atorga el premi en quatre categories (indústria, investigació, Pime i països que pertanyen a l’OEP) que es donarà a conèixer en una cerimònia virtual que tindrà lloc el 21 de juny vinent.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.