Les mil i una aplicacions dels drons

Vivim rodejats d’imatges audiovisuals i fotogràfiques captades amb l’ajuda d’un dron. L’obtenció de fotos i vídeos és l’aplicació més usual i coneguda d’aquests vehicles aeris, però només és una de les mil i una aplicacions possibles que tenen. L’evolució exponencial de la tecnologia i la reducció de costos donen ales a un mercat potencial que la consultora PricewaterhouseCoopers (PwV) xifra en 127.000 milions de dòlars.

“Els drons tenen moltíssimes aplicacions. Es tracta d’una tecnologia aplicable i transversal a moltes indústries”, assegura Jordi Santacana, fundador i cap d’operacions de CATUAV i de BNC Drone Center. Si bé és cert que “avui en dia no totes són viables econòmicament”, reconeix.

A qui sí surt rendible l’ús dels drons és a les empreses elèctriques ja que utilitzar-los els suposa un important estalvi de costos. Endesa, per exemple, utilitza drons per al manteniment de les línies. Permeten arribar a espais de difícil accés sense posar en risc la seguretat dels treballadors i, alhora, minimitzen la contaminació acústica. D’altra banda, els permet obtenir informació detallada de certs elements de la xarxa que, si haguessin de portar a terme amb personal de l’empresa, obligarien a desconnectar les instal·lacions i, per tant, a tallar el subministrament.

Agricultura i missatgeria

Els drons també comencen a sobrevolar els camps i juguen un paper molt important en el que es coneix com a agricultura de precisió. La teledetecció aèria agrícola permet obtenir informació dels cultius (hídrica, nitrats, fertilitzants, plagues, vigor del cultiu...) i aconseguir fer-ne una gestió més eficient. D’aquesta manera, s’aprofiten millor els recursos i augmenta la productivitat de les explotacions. Jordi Santacana explica que certes aplicacions agrícoles són encara experimentals, però no dubta que els drons tenen un futur prometedor dins de l’àmbit de l’agricultura de precisió.

També és prometedor l’ús futur dels drons com a repartidors de comandes de missatgeria. Almenys dels paquets més petits. Empreses com Amazon, UPS o DHL fa uns anys que intenten trobar la fórmula per integrar els drons com a empleats de la plantilla. No els falta creativitat. Amazon estudia que els drons deixin caure els paquets amb una mena de paracaigudes. De fet, ja hi ha empreses que ofereixen el servei a petita escala, però encara hi ha massa condicionants: des de la mida dels paquets a la climatologia, la regulació o les dificultats per operar en zones urbanes.

Seguretat

En l’àmbit de la seguretat, està agafant molta volada la videovigilància utilitzant els drons. Fins fa poc. l’ús es limitava al control de fronteres, la supervisió i protecció de grans espais per part de la policia i les forces de seguretat a nivell militar i en funcions d’espionatge. Però els drons també s’estan obrint pas en l’àmbit privat gràcies als grans avantatges intrínsecs a la tecnologia, que permet un ampli camp de visió i una gran velocitat i flexibilitat.

Les companyies d’assegurances i de telecomunicacions també tenen posades moltes esperances en els drons. Segons PwC, les asseguradores podrien reduir la suma de les reclamacions per catàstrofes en uns 6.000 milions de dòlars anuals a partir d’un monitoratge aeri més eficient i la conseqüent anàlisi de riscos. D’altra banda, per a les empreses de telecomunicacions, que ja estan utilitzant els drons per al manteniment de les torres, l’estalvi estimat és de 6.300 milions de dòlars.

Usos futurs

Els drons s’estan fent un lloc inclús en la indústria minera com a font d’informació per a la presa de decisions. Permeten planificar, monitorar, controlar i fer el seguiment dels treballs a les mines de forma ràpida, econòmica i precisa. Companyies com Rio Tinto, BHO o Barrick Gold estan realitzant grans inversions en aquest camp.

Les aplicacions d’aquests vehicles aeris no tripulats són moltíssimes, com bé assenyala l’expert de CATUAV i BNC Drone Center. Aquí només hem presentat les més rellevants, però, futurament, ja es parla de drons pol·linitzadors, drons que entreguin refrigeris en camps de golf, drons arqueòlegs o, fins i tot, drons periodistes de la CNN. Una tecnologia que durant dècades va ser exclusivament un instrument d’ús militar (també internet va néixer en aquest àmbit), ara apareix com una solució real que transformarà moltes indústries. El temps dirà quines aplicacions acaben consolidant-se i quines no.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"1612","attributes":{"alt":"","class":"media-image","typeof":"foaf:Image"}}]]

Drons a les clavegueres de Barcelona

L’any que ve, les clavegueres de la ciutat de Barcelona seran inspeccionades per una flota de drons. L’objectiu és evitar riscos laborals als operaris que duen a terme aquests treballs, millorar la precisió de les inspeccions i reduir el cost de neteja de la xarxa de clavegueram. Segons la directora de la Unitat de Robòtica d’Eurecat, Pepa Sedó, “un dron pot inspeccionar 300 metres en 10 minuts”. Per tant, es calcula que un equip dotat amb un dron serà capaç d’inspeccionar 2,4 quilòmetres al dia, el que implica “una reducció dràstica de riscos i inconvenients”.

Un dels problemes són les mides actuals dels drons que, ara per ara, només podran cobrir el 39% de la xarxa ja que només poden treballar en túnels d’una amplada i alçada mínima de 80 centímetres. Reduir-ne la mida i millorar-ne l’autonomia són els principals reptes d’aquest projecte europeu anomenat ARSI en el qual participen la companyia FCC, el centre tecnològic Eurecat i les empreses Simtech Design i IBAK.

Una legislació restrictiva

Tecnològicament, els drons han fet un gran salt qualitatiu en els darrers anys. Falta encara millorar aspectes com l’autonomia i s’està treballant en aparells que no necessitin cap pilotatge. Però. segons els experts consultats, la gran limitació actual d’aquests vehicles és la normativa. Per raons de seguretat, la legislació espanyola prohibeix que volin en zones urbanes o habitades, a menys de vuit quilòmetres d’una aeroport o a més de 120 metres d’altura i de nit. 

Reimagine drone: la incubadora de projectes especialitzats

Ubicada a l’antic canòdrom de la Meridiana de Barcelona, Reimagine Drone és la primera incubadora del món especialitzada en desenvolupar nous models de negoci i start-ups a partir de drons. Fundada fa un any i mig, ja ha participat en l’acceleració de tres empreses: Poladrone, una firma malàisia d’agricultura de precisió; Sky Drone, una empresa emergent russa que ha desenvolupat el pilotatge automàtic de drons, i Kapetair, un projecte croat que ha patentat un sistema d’elevació vertical i desplaçament horitzontal per a aquests vehicles.

“El món del dron està com l’automòbil fa 50 anys. Tot està per fer, però va molt ràpid”, assegura Joaquim Serra, cofundador de Reimagine Dron. La companyia ara està immersa en la selecció d’una vintena d’start-ups en les quals invertirà gairebé dos milions d’euros per accelerar-les. L’objectiu de la incubadora és dedicar entre 50.000 i 100.000 euros a cada projecte a canvi del 8% del capital de cadascuna.

Reimagine Drone té una voluntat clarament global. Ho demostra la varietat internacional dels projectes impulsats fins ara i la col·laboració amb l’acceleradora Brinc, amb seu a Hong Kong. Darrere de Reimagine Drone hi ha les famílies Serra Fisas (Natura Bissé) i Cuatrecasas (Emesa), que van invertir 150.000 euros per impulsar els tres primers projectes. Els següents dos milions d’inversió es captaran en una ronda de finançament.

A més de la incubadora, Reimagine Drone vol promoure, en una segona fase, “la primera lliga professional de drons espanyola”, així com “activitats formatives”, explica Serra. Com no podia ser d’una altra manera, la competició tindria lloc al canòdrom, el singular edifici que fins al 2006 va acollir curses de gossos llebrers.

TEXT: LORENA FARRÀS

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.