"Les nenes haurien de perdre la por a la tecnologia"

Valeria Corrales, de 12 anys, i Patricia Heredia, enginyera de telecomunicacions, són les impulsores de ValPat STEAM a YouTube, un canal dedicat a inspirar i ensenyar a nens, però sobretot nenes, el món STEAM, a programar i a construir robots. Durant el confinament, van fer directes d’una hora cada dia i centenars de nens d’Espanya i Amèrica Llatina es connectaven i aprenien amb elles.

Com no podia ser d’una altra manera, la Valeria i la Patricia es van conèixer a un taller de robòtica que va organitzar la Patricia a Osca. La Valeria va ser de les úniques noies que van acudir, fet que va provocar un “moment especial” entre professora i alumna. Tot i això, ValPat naixeria uns mesos després, quan la Patricia va decidir crear una acadèmia de tecnologia i van començar a fer projectes conjuntament alhora que es gravaven. Ja al 2019 i després d’una reeixida campanya de Kickstarter, van crear el canal ValPat STEAM i des de llavors, xerrades, reportatges i premis han estat a l’ordre del dia.

La Valeria s’ha convertit en un exemple per moltes nenes interessades en la tecnologia, però quan ella era més petita no va tenir-ne cap. En una entrevista als Fulls d’Enginyeria en motiu del Dia Internacional de la Nena, la Valeria explica que ni la seva mare ni el seu pare es dedicaven al món de la tecnologia. No obstant, sí que van oferir-li atuells tècnics, com una nina amb tutorials per muntar projectes que el seu pare li va comprar d’Estats Units. Així, amb només set anys es va començar a interessar per la tecnologia.

A dia d’avui, la Valeria sí que té referents a seguir i dones que admira molt com són la mateixa Patricia, la Cristina Aranda, cofundadora de Mujeres-Tech, o Nathalie Picquot. Tot i això, la persona que més impacte ha tingut en ella, ha estat Alai Miranda, una noia de 17 anys també amant de la tecnologia i que el 2019 amb només 15 anys va guanyar el premi “Digital Girl of the Year”.

“Amb internet i curiositat pots aprendre moltíssimes coses”

La Valeria va cursar l’educació primària a un col·legi d’Osca i com ella mateixa destaca, “fins cursos superiors no existeix una assignatura específica de tecnologia”. Per tant, els infants que volen fer quelcom més concret que les matemàtiques o les ciències com robòtica o programació han d’anar a extraescolars. Actualment, la Valeria estudia secundària en un institut online d’Estats Units, el Pearson Online Academy, que es distingeix per una educació molt més personalitzada.

En el seu cas, ella va començar a aprendre a programar per internet amb pàgines com code.org i tynker.com, ja que Osca no compta amb les mateixes opcions o oportunitats que una ciutat com Madrid. Per la Valeria, amb “internet i curiositat pots aprendre moltíssimes coses encara que estiguis sola i visquis en un poble o en una ciutat petita”. Moltes de les plataformes per aprendre tecnologia adequades per a nens i nenes com tutorials de YouTube són en anglès, fet que va incentivar crear el seu canal ValPat STEAM per ajudar als nens i nenes de parla castellana a trobar recursos en la seva llengua.

Segons la Valeria, les nenes busquen referents i s’inspiren en persones de la seva mateixa edat i no tant en dones expertes i científiques ja adultes, i que per això el seu exemple és tan important. Ella vol ser un exemple a seguir i que les nenes vegin com de bé s’ho passa quan està amb la Patricia donant forma a les idees que se’ls ocorren mitjançant la tecnologia. Ambdues participaran en l’STEM Women Congress 2021 que tindrà lloc a Barcelona i de manera virtual el proper 10 de novembre amb la seva xerrada “L@s niñ@s también son STEM”.

La Valeria ha après que amb la programació pots fer tot allò que està al teu cap, que no hi ha límits i que “si saps programar pots canviar el món”. Tot això ho vol compartir amb les altres nenes i incentivar-les a provar, ja que pot ser que no els hi agradi tant com a ella, però “si no ho proven mai ho sabran”. Tanmateix, creu que “les nenes haurien de perdre la por a la tecnologia” i tenir un petit coneixement perquè la tecnologia ja està a tot arreu i l’utilitzaran segur.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.