L’espanyola és l'única gran Lliga sense tecnologia

Espanya és l'única de les grans lligues que no utilitza la Goal Line Technology, més coneguda com a ull de falcó, un sistema que permet detectar quan una pilota travessa la línia de gol.

L'ull de falcó envia un senyal lluminós i vibratori als àrbitres i assistents si la pilota creua la línia. El sistema utilitza un total de set càmeres en cada porteria i un programari de seguiment de la pilota dins de l'àrea de gol. Amb aquest avançat mètode, l'ull de falcó determina si la pilota ha depassat totalment la línia de gol. En tan sols un segon, aquest mètode envia un senyal vibratori i lluminosa a àrbitres i assistents en cas que sigui gol.

El sistema va ser instaurat en 2011 i aprovat per la FIFA en dos diferents models. Es va utilitzar com a prova en el Mundial de Clubs del 2012 i posteriorment en la Confederacions del 2013 i en el Mundial del 2014. En paral·lel, les grans lligues s'han anat sumant també a aquest sistema: la Premier ho va fer el 2013/2014 i la Bundesliga i la Ligue 1 la 2015/2016. També es va fer servir a l'Eurocopa del 2016.

[[{"type":"media","view_mode":"media_original","fid":"1197","attributes":{"alt":"","class":"media-image","typeof":"foaf:Image"}}]]

De fet, a dia d'avui la Lliga Santander –malgrat ser una de les dues lligues més importants del món– és l'única de les grans competicions europees que no disposa d’aquesta tecnologia durant els seus partits. Anglaterra, Holanda, Alemanya, Itàlia i França ja utilitzen aquesta novetat en els seus campionats. Com en gairebé tot el que té relació amb el món del futbol, la Premier League va prendre la iniciativa a l'hora d'incloure la novetat tecnològica. Així doncs, des de la temporada 2013/14, el campionat anglès ha acabat amb els gols fantasma. Una temporada més tard s’hi va unir l’Eredivisie holandesa, que va aprovar l’ull de falcó el juny de 2014 i el va portar a la pràctica la temporada següent. La passada campanya el suport a aquesta tecnologia es va estendre a tres altres campionats: la Bundesliga alemanya, la Sèrie A italiana i la Ligue 1 francesa.

En contrast, Portugal es resisteix a introduir aquest circuit electrònic integrat en el que es denomina pilota intel·ligent, però sí que ho ha aplicat a les seves copes, tant la Copa de la Lliga com la Copa de Portugal. Espanya, per tant, està a la cua de les grans lligues europees pel que fa a avanços tecnològics. Segons la Federació Espanyola, el problema es troba en el cost, ja que suposa una inversió d'entre 250.000 euros i 500.000 per club.

En síntesi, l’ull de falcó és una tecnologia bàsica que acabaria amb els eterns debats sobre si una pilota entra o no i evitaria polèmiques com la que es va viure al Benito Villamarín en el partit que van disputar aquest cap de setmana el Betis i el Barça. Precisament, el portaveu del Barça, Josep Vives, es lamentava que “ahir es va produir una casualitat”. Segons el dirigent blaugrana, “al mateix moment que una pilota passava una línia de gol, es decidia la final de l'Open d'Austràlia amb l'ull de falcó. Si en un àmbit com el tennis passa, en el futbol també hauria de passar”, apuntava Vives.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.