L'estudi ‘Smart Cities’ de Nokia identifica les millors pràctiques de 22 ciutats intel·ligents de tot el món

Nokia ha desenvolupat “El llibre intel·ligent de la ciutat” (‘The Smart City Playbook’), un informe d'estratègia que documenta les millors pràctiques per a ciutats intel·ligents. El llibre ofereix una orientació concreta als líders municipals sobre les estratègies reeixides utilitzades per altres municipis per fer les seves ciutats més intel·ligents, segures i més sostenibles.

Comissionat per Nokia i desenvolupat per Machina Research, un proveïdor capdavanter d'intel·ligència de mercat estratègic en Internet de les Coses (IoT), el llibre es va desenvolupar a través de la recerca dels elements fonamentals de les estratègies i els avanços de 22 ciutats de tot el món, una d'elles Barcelona.

Segons aquest document, el 66% de la població mundial viurà en centres urbans en 2050, una previsió que fa urgent que s'implantin estratègies per respondre d'una forma més efectiva a les necessitats d'una creixent població.

La realització de ‘The Smart City Playbook’ va descobrir que hi ha una gran diversitat d'estratègies per abordar la transformació cap a la ciutat intel·ligent en els diferents llocs objectes d'anàlisis, però malgrat això va aconseguir identificar tres “rutes” diferents que les ciutats estan prenent per ser més intel·ligents.

En primer lloc, la ruta àncora implica una ciutat que desplega una sola aplicació per abordar un problema urgent com la congestió del tràfic, i, posteriorment, va agregant altres aplicacions al llarg del temps. En segon lloc, la ruta de la plataforma consisteix a construir la infraestructura subjacent necessària per suportar una àmplia varietat d'aplicacions i serveis intel·ligents. Finalment, en tercer lloc, la ruta ciutats beta, quan les ciutats, abans de prendre decisions d'implementació, proven múltiples aplicacions com a pilots per veure com funcionen.

L'estudi va trobar diferències significatives entre les ciutats, fins i tot entre les ciutats que segueixen la mateixa ruta, però també va concloure que hi ha diverses pràctiques particulars utilitzades per les ciutats intel·ligents reeixides que semblen ser de benefici universal.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"1181","attributes":{"alt":"","class":"media-image","typeof":"foaf:Image"}}]]

D’entrada, les ciutats reeixides han establert regles obertes i transparents per a l'ús de les dades (dels quals depenen totes les ciutats intel·ligents) per part dels departaments de l'Administració i per tercers, ja siguin compartits lliurement o monetizados per cobrir els costos d'administració de dades.

En paral·lel, moltes ciutats avançades en els seus processos de ciutat intel·ligent s'han compromès a fer accessible tant la tecnologia de la informació i les comunicacions (TIC) com la infraestructura de IoT als usuaris dins i fora l'Administració i han evitat la creació d'àrees compartimentades entre els departaments governamentals.

Una altra de les conclusions de l’estudi és que les ciutats que seleccionen socis tecnològics que poden proporcionar la capacitat d'innovació, la capacitat d'invertir i l'experiència del món real, juntament amb plataformes tecnològiques que estan obertes per evitar el bloqueig de proveïdors, disposen d’un gran avantatge.

L'estudi va concloure que moltes ciutats ja estan aprofitant aquestes tecnologies per optimitzar els serveis i la infraestructura, prendre decisions amb millor informació, impulsar el desenvolupament econòmic, fomentar les interaccions socials i fer que les seves comunitats siguin més segures i respectuoses amb el medi ambient i millorar la prestació de serveis públics.

Per Osvaldo Di Campli, director de Global Enterprise & Public Sector, de Nokia, “el procés de fer una ciutat intel·ligent és extremadament complex, i hi ha tantes estratègies diferents que es proposen al mercat que triar el camí correcte per a la seva ciutat pot ser un gran desafiament. El nostre objectiu en l'engegada d'aquest informe per Machina Research va ser per tallar el desordre i identificar les estratègies que estan treballant clarament per a les ciutats”.

Les ciutats incloses en l'estudi de Nokia, a més de Barcelona, són  Auckland, Bangkok, Berlín, Bogotà, Bristol, Ciutat del Cap, Cleveland, Delhi, Dubái, Yeda, Ciutat de Mèxic, Nova York, París, Pune, Sant Francisco, São Paulo, Shanghái, Singapur, Tòquio, Viena i Wuxi.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.