Li-Fi: la nova Internet sense cables

Lluny resten aquelles connexions dels anys noranta que obligaven a triar entre connectar-se a Internet o mantenir la línia de telèfon encesa. Lluny també resta aquella seqüència de sons que feien els antics mòdems per encendre’s. I també quedarà enrere la connexió sense fils actual, més coneguda com a Wi-Fi. I és que, després d’anys d’investigació, estudis i proves, la nova tecnologia Li-Fi s’ha posat en marxa fora del laboratori amb uns resultats més que sorprenents.

La Li-Fi és la innovació que en poc temps permetrà connectar-se a Internet només activant l’interruptor de la llum. Aquest sistema utilitza una llum normal acoblada a una connexió a Internet que permet enviar dades a un receptor instal·lat a un ordinador, fet que permetria una connexió molt més ràpida que l’actual Wi-Fi. La Li-Fi va sorgir fa quatre anys, però ha estat durant el 2015 quan s’han realitzat les primeres proves fora del laboratori.

El professor Harald Haas és reconegut com el “pare de la Li-Fi”. Actualment és professor de comunicacions mòbils de la Universitat d’Edimburg i cofundador de pureLiFi. Haas ens ha explicat com funciona la Li-Fi: “Amb els nostres algoritmes patentats, imposem canvis subtils a la intensitat de la llum LED. Aquests canvis subtils porten les dades digitals codificades. Hem demostrat que podem transmetre a grans velocitats amb LED micro especials”. Harald Haas és optimista i afirma que pureLiFi “és resultat d’una associació amb un fabricant francès d’il·luminació amb l’objectiu de portar les primeres bombetes Li-Fi al mercat el 2016”.

Avantatges de la Li-Fi

Clarament, el principal punt a favor d’aquesta innovació és la velocitat de transmissió. Fa uns quants mesos, l’empresa Velmenni va fer una prova real: va aconseguir connectar dos ordinadors mitjançant aquest sistema i va obtenir una velocitat mitjana d’1 gigabyte per segon, cent vegades més que la mitjana actual que té la Wi-Fi. Aquesta companyia està estudiant implantar la tecnologia Li-Fi a les seves oficines i convertir-se en la protagonista del primer ús comercial d’aquesta tecnologia. La màxima velocitat assolida amb la Li-Fi va ser generada per la Universitat d’Oxford a principis de 2015, quan va arribar a una velocitat que permetia descarregar fins a 22 gigabytes per segon.

En una prova real amb dos ordinadors, es va obtenir una velocitat

mitjana d’1 Gb/s.

L’adéu a les interferències amb altres sistemes seria un altre dels avantatges. Les dades no es transmeten per l’aire, sinó que ho fan a través de la llum i, per tant, no hi hauria cap problema per connectar-se a la xarxa dins d’un avió, per exemple. Finalment, la Li-Fi podria acabar amb els problemes de seguretat de la connexió, ja que aquesta tecnologia funciona amb un radi màxim de 10 metres. Per tant, el senyal no podrà ser desxifrat i d’aquesta manera s’evitaran els ciberatacs.

Inconvenients de la Li-Fi

Malgrat tot, el factor negatiu prové d’un dels pros esmentats. Si bé és cert que s’eviten problemes d’atacs i invasions a la xarxa, també ho és que la Li-Fi no pot traspassar objectes ni parets, ja que el dispositiu ha d’estar directament il·luminat i caldria col·locar un emissor a cada habitació de la casa on tinguem accés a Internet. Els investigadors estan treballant en aquests dos handicaps per tal de solucionar-los i poder donar un ús domèstic a aquesta tecnologia.

Tot sembla indicar que en els propers anys o dècades veurem la implementació progressiva de la Li-Fi, fet que no implicarà la mort completa de la Wi-Fi, sinó que ambdues es complementaran per formar una tecnologia híbrida que ens permetrà una navegació més ràpida, eficient i segura.

TEXT: PABLO MONFORT // FOTOGRAFIA: IMATGE D’ARXIU

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.