L'ICAEN i l'ITeC desenvoluparan eines per comptabilitzar l'eficiència energètica i l'autoconsum en la construcció i renovació d'edificis

L’Institut Català d’Energia (ICAEN) de la Generalitat i l’Institut de Tecnologia de la Construcció de Catalunya (ITeC) han signat un conveni per desenvolupar eines que contribueixin a integrar l’eficiència energètica i l’autoconsum renovable en la construcció i la renovació d’edificis. L’objectiu de la iniciativa és avançar cap a un model que faciliti el compliment de les directives europees en les quals els edificis han de tenir un consum de gairebé zero. És a dir, una despesa energètica òptima que compensi la demanda de l’immoble amb producció pròpia descentralitzada que integri energies renovables en el disseny.

El conveni estableix que les dues institucions treballaran conjuntament per desenvolupar un indicador d’eficiència energètica anomenat ”cost total per a l’usuari” en la base de dades de productes i equips de construcció que gestiona l’ITeC. Aquesta recurs serà d’obligada utilització en l’elaboració de projectes per part dels professionals en obra pública i d’ús ampli en la privada. L’ICAEN aportarà un total de 95.000 euros al projecte fins al 2018.

El nou indicador no només inclourà el cost d’adquisició de cada producte o equip, sinó també el cost del consum d’energia al llarg de seva la vida útil. D’aquesta manera, el professional, a més d’optimitzar el cost immediat de la construcció, també pot calcular el cost diferit en funció del consum energètic de la solució escollida, i valorar les emissions de gasos d’efecte hivernacle i d’altres contaminants locals.

El ”cost total per a l’usuari” s’aplicarà a 6.000 productes o equips que s’utilitzen habitualment en la construcció, tant en habitatges com en edificis del sector terciari. A més, es podrà integrar en la metodologia de treball col·laboratiu Building Information Modeling (BIM), que permet coordinar i optimitzar els diferents elements d’una construcció en el decurs de tot el seu cicle de vida.

En línia amb els estàndards europeus

El treball desenvolupat en el marc del conveni pretén dinamitzar el disseny energèticament eficient i adaptar-se a les directives europees que, a partir del 1 de gener de 2019, obligaran a tots els edificis públics nous i a aquells que siguin renovats de forma important a ser dissenyats amb consum gairebé zero. Per al sector privat, aquesta obligació s’endarrereix fins a l’1 de gener del 2021.

A Catalunya, l’edificació està implicada en un 28,6% del total del consum d’energia final. La reducció dràstica del consum i la incorporació de la generació energètica amb recursos renovables és un element important d’impuls d’un nou model basat en l’energia neta i en la descentralització de la producció. El ciutadà serà el centre d’aquest nou model, ja que els edificis esdevé no només consumidor, sinó també productor d’energia. En aquest sentit, la Generalitat ultima l’elaboració d’un Pacte Nacional per a la Transició Energètica, amb l’objectiu que Catalunya dugui a terme el canvi cap de model de manera consensuada socialment.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.