Limitar l'escalfament global, "ara o mai"

El darrer informe del Panell Intergovernamental d’Experts sobre el Canvi Climàtic (IPCC) de les Nacions Unides alerta que "És ara o mai, si volem limitar l'escalfament global a un màxim d'1,5 °C" d'aquí al 2030. Segons l’informe, a través dels escenaris avaluats, per limitar l’escalfament a uns 1,5ºC requereix que les emissions globals de gasos d’efecte hivernacle es redueixin un 43% el 2030 i, al mateix temps, reduir un terç el metà. “Fins i tot si fem això, és gairebé inevitable que superem temporalment aquest llindar de temperatura, però podríem tornar-hi per sota a finals de segle", alerten els experts.

Per mitigar el canvi climàtic, l'informe de l'IPCC assegura que són necessàries grans transicions en el sector energètic, és a dir, una reducció “substancial” de l’ús de combustibles fòssils, una electrificació “generalitzada”, una millora de l’eficiència energètica i l’ús de combustibles alternatius com l’hidrogen, "Sense reduccions immediates i profundes d'emissions en tots els sectors, serà impossible", asseguren.

L’enginyera Luisa F. Cabeza, al capdavant del capítol d''Edificis'

L’enginyera industrial Luisa F. Cabeza, catedràtica de la Universitat de Lleida, ha estat l’única científica catalana que ha participat en l’informe. L’experta en energies renovables ha coordinat l’equip sobre l’àmbit dels edificis en aquest grup de treball 3 de l'IPCC que ha aplegat 278 autores i autors de 65 països d'arreu del món, distribuïts en 17 capítols. D'aquests, només 7 són espanyols, 4 dels quals treballen a l'Estat i la resta a l'estranger.

Cabeza ha coordinat el capítol “Edificis”, que avalua la contribució del sector de la construcció al canvi climàtic i quines tecnologies, eines, estratègies i polítiques hi ha per mitigar aquest impacte mediambiental. Cabeza ha liderat un grup amb deu científics de la Xina, Itàlia, Tanzània, Brasil, Grècia, Rússia, Estats Units, República Dominicana i una científica espanyola que treballa a Suècia. També hi han contribuït vuit autors més, entre els quals hi ha el doctorand i la doctora de la UdL, David Vérez i Marta Chàfer, respectivament. 

En aquest capítol, l'informe aposta per un escenari on, tant els edificis de nova construcció com les rehabilitacions d'immobles existents, es projectin amb l'objectiu de generar una empremta de zero emissions l'any 2050. Per assolir-ho, assenyala l'informe, "caldrà implementar mesures polítiques efectives per a la suficiència i eficiència energètica dels edificis, per a l'extensió de les energies renovables i l'eliminació de les barreres que dificulten la descarbonització de la producció energètica". Així mateix, apunta que en països en desenvolupament, caldrà posar l'accent en les noves edificacions, mentre que als països desenvolupats caldria centrar més l'acció en la rehabilitació de les construccions més antigues.

"La participació en aquest informe de l'IPCC va començar l'any 2017 i ha estat especialment difícil a causa de les dificultats derivades de la pandèmia de COVID-19 i la impossibilitat de fer reunions presencials", destaca Cabeza. "Tot i així, el resultat ha estat molt satisfactori i tots les persones involucrades esperem que l'informe sigui útil als governants, a la comunitat científica i a la societat en general per impulsar polítiques i comportaments més amigables pel nostre planeta" afegeix.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.