Llum verda per al nou col•lector de salmorres al Bages

El consell d'administració de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha aprovat la proposta de conveni amb ICL Iberia per impulsar el nou col·lector de salmorres, que ha de millora rla qualitat del Llobregat i garantir una mineria sostenible. S'estima que la inversió de les actuacions és superior als 110 MEUR, dels quals la companyia minera n'aportarà 98. Els treballs seran executats per la Generalitat de Catalunya a través de l'empresa pública Infraestrutures.cat.

El nou col·lector correspon als trams compresos entre Súria-Castellgalí, Balsareny-Castellgalí, Castellgalí-Abrera i un tram fina al Prat, i de la canonada d'impulsió d'aigües regenerades entre la depuradora de Manresa i Súria. És una actuació necessària per l'obsolescència tècnica del col·lector actual, que contribuirà a la millora de la qualitat de l'aigua de la conca del riu Llobregat i a reduir de manera progressiva els runams salins generats per l'activitat minera a la comarca del Bages.

El conveni amb ICL Iberia ha de garantir els avals per assegurar el finançamnet i la recuperació dels costos per a l'execució d'aquestes actuacions. Quan estigui signat, l'ACA promourà l'execució de les obres que es licitaran en quatre fases.

Aquesta obra és una actuació estratègica de país per a la reactivació econòmica i s'emmarca en el projecte de desenvolupament miner i industrial del Bages, igual que la connexió de la rampa i el túnel de la mina de Cabanasses que els Fulls d'Enginyeria ja vam explicar en aquest article.

Gestió integrada i garantia d'aigua

Com que les noves demandes d'aigua per a la restauració del dipòsit salí del Cogulló i per a la plena continuítat de l'activitat al centre productiu de Súria suposaran una alteració dels cabals disponibles al sistema Ter-Llobregat, l'ACA establirà els mecanismes de compensació per mantenir les garanties d'abastament. La detracció de l’aigua de la depuradora de Manresa del sistema comportarà la repercussió a Iberpotash del cost de modificar el “mix de producció” de recursos hídrics en la xarxa Ter-Llobregat, amb la finalitat d’incrementar la producció d’aigua dessalinitzada en un volum equivalent a les detraccions d’aigües depurades.

L’adaptació del règim d’explotació dels recursos disponibles a la xarxa Ter-Llobregat serà factible amb les reserves dels embassaments del sistema Ter-Llobregat per sobre del 40%. En situacions per sota del llindar del 40% l’ACA podrà suspendre o limitar el subministrament procedent de la depuradora de Manresa.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.