Marta Guardiola, Sandra Sans i Meritxell Bautista, premis DonaTIC 2020

L'enginyera i doctora en Telecomunicacions Marta Guardiola, fundadora de l'spin-off MiWendo Solutions basada en una tecnologia de microones per a la detecció del càncer colorectal, ha estat una de les guanyadores de l'edició 2020 dels Premis DonaTIC, uns guardons que, dividits en vuit categories, pretenen impulsar la presència de les dones en el sector tecnològica. Guardiola s'ha emportat el guardó en la categoria d'Emprenedora per la direcció d'un equip d'enginyers que ha miniaturitzat un sistema d'antenes per ser acoblat als colonoscopis i que millora la correcta detecció precoç del càncer colorectal. L'enginyera també ha estat investigadora de la Universitat Pompeu Fabra i s'ha implicat en el foment de les vocacions STEM entre els joves i, en particular, les nenes, amb l'organització de tallers i xerrades.

En la categoria d'Empresària, el guardó ha anat a parar aquest dimarts en mans de Meritxell Bautista, cofundadora, el 2013, de l'operador global de telecomunicacions a Catalunya Fibracat, i presidenta de FibracatTV, un canal de TDT que ha nascut aquest 2020 amb l'objectiu de potenciar l'empoderament femení i la tecnologia. Bautista va explicar el seu projecte a Fulls d'Enginyeria en una entrevista el juny passat.

Com a millor Professional, el premi se l'ha endut l'enginyera superior de Telecomunicacions Sandra Sans, durant setze anys sòcia de la companyia Everis. El jurat, paritari i integrat per professionals de prestigi del sector tecnològic, ha valorat el seu lideratge i l'assoliment de fites importants pel que fa al creixement, la internacionalització, la rendibilitat, els projectes innovadors i les iniciatives de transformació, així com la seva contribució al creixement i al desenvolupament de centenars d'executius que continuen la seva feina per fer créixer el talent TIC. Sans també ha participat en el disseny i llançament de quatre de les cinc edicions del programa Púlsar, per al mentoratge de nenes d'alt potencial.

En l'àmbit d'Acadèmica i Investigadora, el premi DonaTIC ha estat per Carme Torras, llicenciada en Matemàtiques i Informàtica i doctorada en Informàtica. Torras ha dedicat la carrera a la robòtica i la intel·ligència artificial però també ha treballat en el desenvolupament d'algoritmes de percepció, planificació i control perquè els robots satisfacin millor les necessitats humanes. A més, també ha sabut combinar les matemàtiques, la física i la visió biològica en enginyeria. A més, ha liderat nombrosos projectes internacionals i ha estat guardonada amb la prestigiosa ERC Advanced Grant.

La directora de l'institut Eugeni d'Ors de Badalona ha estat la guanyadora del Premi DonaTIC en la categoria de Divulgació. A Cristina Steegmann, llicenciada en Matemàtiques i doctora en Societat de la Informació i el Coneixement, se li ha valorat la implementació de les tecnologies de la informació i la comunicació a un centre que s'ha convertit de referècnia al Barcelonès Nord. Una de les principals motivacions d'Steegmann és difondre les TIC com a eina innovadora i motivadora per millorar l'ensenyament, reduir l'absentisme escolar i fomentar la continuïtat dels estudis, especialment entre les noies.

Verònica Bolón, enginyera i doctora en Informàtica, ha rebut el premi DonaTIC en la categoria de Revelació, per la seva investigació en el camp de la intel·ligència artificial i la dedicació a la tecnologia per a la societat, com ara en l'àmbit de la salut, on ha desenvolupat algoritmes d'aprenentatge per a màquines que ajuden al diagnòstic de diverses malalties.

En la categoria d'Estudiant TIC, el jurat ha destacat Andrea Querol, que cursa l'últim curs en Enginyeria Informàtica i al mateix temps, presideix l'associació universitària Hackers@UPC de la Universitat Politècnica de Catalunya. Des de l'associació s'impulsen diferents activitats i esdeveniments amb l'objectiu d'apropar la ciència i la tecnologia als estudiants i crear una gran comunitat del món tecnològic. En el món de l'FP, Agnès Malé, estudiant del segon curs del cicle Formatiu de Grau Superior d'Administració de sistemes informàtics en xarxa, també ha estat guardonada per la seva trajectòria formativa especialitzada en ciberseguretat. Ha treballant un projecte que utilitza esquers per millorarla seguretat d'infraestructures de tecnologies d'informació i tecnologies d'operacions.

I per últim, en la categoria d'Iniciatives Referents, l'Associació Espiral, Educació i Tecnologia, ha estat reconeguda pel programa Technovation Girls, un projecte amb un gran impacte per a noies d'entre 10 i 18 anys que té per objectiu incrementar la participació femenina en l'àmbit tecnològic. Cada any, el Technovation Challenge Catalunya convida equips de nenes i adolescents a prendre i aplicar les competències que són necessàries per resoldre problemes reals mitjançant la creació d'una aplicació mòbil. En la darrera edició, i malgrat la COVID-19, més de 400 nenes es van inscriure al repte. La subcategoria d'iniciativa Referent empresarial ha resultat deserta.

Els Premis DonaTIC, amb 85 candidatures, s'han lliurat en un acte al Palau de Pedralbes de Barcelona –que també s'ha pogut seguir per Youtube- amb la presència del conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, i la directora general de Societat Digital, Joana Barbany. La cerimònia també ha comptat amb la investigadora del grup de recerca de biologia computacional i sistemes complexos de la UPC, Clara Prats, i la científica i presidenta de la Societat Catalana de Tecnologia, Núria Salan. La data, 13 d'octubre, coincideix amb el Dia d'Ada Lovelace, la primera programadora de la història.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.