Mataró torna a ser la capital de la gestió sostenible dels residus

El Recuwaste 2023 és a la cantonada i Mataró ja es prepara per tornar-se a convertir en la capital de la gestió sostenible dels residus. Durant els dies 14 i 15 de novembre, el TecnoCampus de la capital del Maresme acollirà el congrés professional de referència en la gestió dels recursos i dels residus. És la setena edició d’un certamen que ara posa la mirada en l’evolució dels recursos, en els canvis en la producció i el consum i en com l’economia circular permet anticipar-nos a un futur més sostenible, tant per al medi ambient com per a l'economia i la societat en general.  Amb el lema 'L'economia circular dels recursos: anticipar-se al futur', el congrés, promogut per Maresme Circular, la marca del Consorci de Residus del Maresme, en col·laboració amb l'Agència de Residus de Catalunya i la Diputació de Barcelona, compta també amb el suport d'altres entitats com la Fundació Fòrum Ambiental, que exerceix la secretaria científica. 

Aquest dimarts, el president de Maresme Circular i alcalde de Mataró, David Bote, el director de l'Agència de Residus de Catalunya, Isaac Peraire, i el director de Maresme Circular, Carles Salesa, han presentat el programa del Recuwaste 2023. El congrés reuneix més de 60 experts de primer nivell, tant a nivell local com internacional. Per Salesa recull casos pràctics dels avenços més innovadors “que avui dia estan transformant la gestió del residus a tot al món" i tal com ha explicat el director de Maresme Circular “aquest canvi de paradigma” queda molt reflectit en aquesta edició del Recuwaste.

Bote ha destacat que Mataró ja és una ciutat “pionera i innovadora” i situa el congrés com un exemple d’aquest lideratge.  Per la seva banda, el director de l'Agència de Residus de Catalunya, Isaac Peraire, ha destacat que "l'anticipació al futur en termes d'economia circular significa no sols adoptar aquest enfocament, sinó també advocar per polítiques i regulacions que ho promoguin. Les empreses i els governs han de treballar plegats per crear incentius que recompensin l'adopció de pràctiques sostenibles i desincentivin l'explotació desenfrenada dels recursos naturals". 

De la teoria a la pràctica 

Ponents com l'economista política, impulsora del grup de Governs per a una Economia del Benestar (WEGo), Katherine Trebeck, així com la directora del grup d'investigació d'ecologia industrial de la Universitat de Zaragoza, Alicia Valero, el responsable de la Unitat d'Envasos i Economia Circular d'Itene, Cesar Aliaga, la responsable de Medi Ambient de Solidança, Nati Yesares, o el responsable de la recollida de residus de la Mancomunitat de la comarca de Pamplona, Ángel Álvarez, seran els encarregats de compartir amb els assistents coneixement i estratègies innovadores sobre la crisi de materials, els residus com a recursos, els instruments econòmics en la gestió dels residus municipals, la indústria 4.0 en la gestió dels residus, així com tecnologies de futur per a la descarbonització o experiències en la prevenció i reutilització de fraccions crítiques com el tèxtil, els envasos d'un sol ús i els plàstics.  

 Les conferències i taules rodones es complementaran amb una exposició de maquinària de serveis públics (tecnologies per a la recollida selectiva, robòtica, contenidors, rutes, etc.) i una visita guiada al Centre Integral de Valorització de Residus del Maresme que per primer cop en el marc del congrés inclou una experiència immersiva amb ulleres de realitat virtual en la que l'usuari podrà viatjar al present i al futur del món del reciclatge.    

 

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
subscriu-te